User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 58
 Downloands 11
ERMAN, TAHİRE VE ÖZALOĞLU, SERPİL. BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ TOPLUMSAL BELLEK, MEKÂN VE KİMLİK ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR
2019
Journal:  
Akademik İncelemeler Dergisi
Author:  
Abstract:

Mekân çalışmaları ve bellek çalışmaları, 1960’lardan bu yana benzer bir eğilimle sosyolojiden edebiyata, psikolojiden kent bilimlerine kadar birçok disipline konu olmuştur. Bu süreçte, çeşitli kuramsal bakış açılarının ilgi alanına giren bellek ve mekân, kimliği kuran unsurlar olarak birlikte ele alınmaya başlanmıştır. Erman ve Özaloğlu’nun derledikleri bu çalışma da söz konusu unsurlara ve bu unsurlar arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Bellek ve mekâna dair çalışmaların çok sayıda disiplinin ortak ilgisi olduğu burada da göze çarpmaktadır, zira yazarlar arasında iki araştırmacı, bir küratör ve üç doktora öğrencisinin dışında çok sayıda akademisyen yer almaktadır. Akademisyenlerin alanlarına bakıldığındaysa felsefeden antropolojiye, tarihten dil ve iletişim bilimlerine, siyaset bilimi ve kamu yönetiminden sosyoloji ve sosyal hizmete kadar geniş bir çeşitlilik göze çarpmaktadır. Ancak, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık ve çevre tasarımı ile mimarlık gibi mekânı temel alan disiplinlerden akademisyenler (13 akademisyen) bu çalışmanın yazarları arasında çoğunluğu oluşturmaktadır. Bellek ve mekân ilişkisine odaklanan bu derleme kitap, sekiz bölümden ve 28 makaleden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel hatlarıyla bellek, mekân ve tarih ilişkisiyle ilgili kuramsal tartışmaların yanı sıra belleğin bir edebi eserdeki yansımasına yer verilmektedir. İkinci bölüm bellek ve mekân ilişkisini yakın geçmişe ait mekânlar (İkramiye evleri, Büyük Efes Oteli, Petkim-Aliağa konut yerleşkesi gibi) ve bu mekânlarda gerçekleşen dönüşümler üzerinden ele almaktadır. Mekânsal değişme ve dönüşüm konularını ele alan çalışmalar, ikinci bölümden başlayıp, dördüncü bölüme kadar devam etmektedir. Üçüncü ve dördüncü bölüm özellikle kentsel mekânda gerçekleşen ve gecekondu olgusunu da içeren dönüşüm projeleri ve toplumsal yansımalarına eğilmektedir. Beşinci bölüm, özellikle hafıza mekânlarına ayrılmıştır. Altıncı bölüm, toplumsal çeşitlilik vurgusuyla farklı toplumsal grupların mekâna dair deneyimlerine yer verirken Neo-liberal Dönüşümler başlıklı yedinci bölüm, bir anlamda kitabın alt metnini başlığa taşımış durumdadır. Sonuncu bölüm ise mekân, kimlik ve aidiyet konularına eğilmektedir.

Keywords:

ERMAN, TAHİRE VE ÖZALOĞLU, SERPİL. BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ TOPLUMSAL BELLEK, MEKÂN VE KİMLİK ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR
2019
Author:  
Abstract:

Space studies and memory studies have been a subject of many disciplines from sociology to literature, from psychology to urban sciences with a similar tendency since the 1960s. In this process, the memory and space entering the area of interest of various theoretical perspectives have begun to be treated together as elements that create identity. The work collected by Erman and Özaloğlu is also focused on the related elements and the relationship between these elements. It is also noted that many disciplines have a common interest in memory and space studies, since among the authors there are many academics, except two researchers, one curator and three doctoral students. When it comes to the fields of scholars, a wide variety from philosophy to anthropology, from history to language and communication sciences, from political science and public administration to sociology and social service. However, the majority of the authors of this study are academics from the field-based disciplines such as urban and regional planning, interior architecture and environmental design and architecture (13 academics). This edition, which focuses on the relationship between memory and space, consists of eight sections and 28 articles. The first part includes theoretical discussions on the relationship between memory, space and history with its general lines, as well as the reflection of memory in a literary work. The second part deals with the memory and space relationship through the places of the near past (such as the Ikramiye houses, the Great Ephesus Hotel, the Petkim-Aliağa residential settlement) and the transformations that take place in these places. The work on local change and transformation issues begins from the second and continues to the fourth. The third and fourth chapters tend to the transformation projects and social reflections that are occurring in the urban area and include the Gecondu phenomenon. The fifth part is dedicated to memory spaces. The sixth chapter, with the emphasis on social diversity, covers the experiences of different social groups about the place, while the seventh chapter, entitled Neo-liberal Transformations, is in a sense moving the subtext of the book to the title. The last part deals with the issues of space, identity and belonging.

0
2019
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Akademik İncelemeler Dergisi

Field :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 447
Cite : 3.321
2023 Impact : 0.125
Akademik İncelemeler Dergisi