Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Studies on the interaction of widely used insecticides with Bacillus thuringiensis var. tenebrionis against Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata Say).
1997
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Bio-preparat ile halen yaygın üç insektisitin sub-lethal dozlarının kombinasyonlarının Patates böceği mücadelesinde kullanılma imkanlarını ortaya koymada ışık tutacak bazı temel verilerin hedeflendiği bu araştırmada, öncelikle deltamethrin, azinphos-methyl, trichlorfon ve Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in LC50 değerleri saptanmış, insektisitlerin Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'le güvenle karıştırılabileceği kanısına varılmıştır. Sonraki aşamada ise; Patates böceğinin 2-4dönem larvaları için deltamethrin, azinphos-methyl ve trichlorfonun LC10, LC30 ve LC50 değerleri ile biopreparatın LC15 değerinin birlikte etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Kombinasyonların Patates böceğinin larva dönemlerine sinergistik etki yaptığı bu durumun özellikle azinphos-methyl ve deltamethrin'de daha bariz olduğu saptanmıştır. Ayrıca kombinasyonlarda beklenenin yaklaşık %20 üzerinde gerçekleşen ölümlerin yanı sıra bu uygulamalara maruz kalan ikinci ve üçüncü dönem larvaların tamamı sonraki günlerde ölmüş, dördüncü dönem larvalar ise tüm kombinasyonlarda prepupa ve pupa dönemine geçebilmişler ancak pupa döneminde %16.7-54.2 civarında ölüm olmuş, ergin döneme geçişte gecikme ve ortalama %4.2 deformasyon olmuştur. Bu bulgular böyle kombinasyonların zararlı aleyhine gerçekleşen uzun süreli etkilerini açıkça ortaya koymaktadır. Kombinasyonlarla arazi çalışmalarından da olumlu sonuçlar alındığında, entegre zararlı yönetimi kavramı içersinde daha yüksek performans sağlayacak, çevreyle uyumlu biopreparat kullanımını artıracak, ve sentetik ilaçların ise daha rasyonel kullanılmasına imkan vererek çevrenin daha az kirlenmesini sağlayabilecek bir mücadele yöntemi ortaya konulmuş olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 965
Bitki Koruma Bülteni