Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 13
CUMHURİYET ARŞİVİ BELGELERİNDE BAŞBAKAN ADNAN MENDERES’İN LİBYA SEYAHATİ
2021
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Demokrat Parti, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde büyük bir zafer kazanmış ve tek başına iktidar olmuştur. Tarihe “Beyaz İhtilal” olarak geçen bu seçimlerle birlikte Demokrat Parti’nin sonu 27 Mayıs askeri müdahalesiyle noktalanacak 10 yıllık iktidarı başlamış oldu.1954 seçimlerine kadar geçen süren Demokrat Parti’nin yükseliş dönemi olarak adlandırılır. Marshall yardımının getirisi ve alınan dış borçlar ile birlikte Türkiye büyük bir yatırım sahası haline gelmiş ve Türk vatandaşlarının alım gücünde belirli bir artış görülmüştür. 50’li yılların ikinci yarısıyla Demokrat Parti’nin de gerileme süreci başlamıştır. Partinin bu dönem içerisinde Ortadoğu politikası da şekillenmiş ve batı güdümünde bir Arap coğrafyasının dizaynı için uğraşılmıştır. Demokrat Parti bu kapsamda Bağdat Paktı’nın kuruluşunda bulunmuş ve bölgede bir güç olmaya çalışmıştır. Adnan Menderes’in Libya seyahati 1957 yılının başına rastlar. Bu seyahatten umulan yarar Libya ile ilişkileri ilerleterek Ortadoğu’da yeni bir müttefik elde etmek ve paktın etki alanını artırmaktır. Bu kapsamda Başbakanın Libya seyahati ayrıntılarıyla verilmeye çalışılacaktır. Menderes’in Libya’da görüştüğü liderler, ziyaret ettiği kişi ve kurumlar ve bu ziyaretin basına yansımaları Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri’nde bulunan Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü fonundan elde edilmiş olan arşiv vesikaları çerçevesinde aktarılmaya çalışılacaktır. Bunun yanı sıra çeşitli araştırma eserlerden de yararlanılarak çalışma desteklenecektir. Bu çalışma ile dönemin Türkiye-Libya ilişkileri hakkında fikir sahibi olunması amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Libyan Prime Minister Adnan Menderes in the Republic Archive
2021
Yazar:  
Özet:

The Democratic Party won a major victory in the elections on 14 May 1950 and was in power alone. With these elections in history, the end of the Democratic Party began with a 10-year power that will be pointed out by the military intervention of 27 May.The Democratic Party, which lasted until the elections of 1954, is called the ascension period. With the return of Marshall aid and the foreign debt received, Turkey has become a large investment area and a certain increase in the purchasing power of Turkish citizens has been seen. In the second half of the 1950s, the Democratic Party began to decline. During this period, the party’s Middle East policy was also formed and it was dealt with for the design of an Arab geography in the western leadership. The Democratic Party in this framework founded the Baghdad Pact and sought to become a power in the region. Adnan Menderes's trip to Libya begins in 1957. The expected benefit of this trip is to a new ally in the Middle East by advancing relations with Libya and increasing the influence of the Pact. In this context, the Prime Minister will try to provide the details of his trip to Libya. The leaders Menderes met in Libya, the persons and institutions he visited and the press reflections of this visit will be attempted to be transmitted in the framework of the archive documents obtained from the funds of the Prime Minister's Special Pen Directorate located in the State Archives of the Republic of Turkey. In addition, the work will be supported by the use of various research works. This study is aimed at making an opinion about the Turkish-Libyan relations of the time.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.312
Atıf : 3.212
Tarih Araştırmaları Dergisi