Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Esansiyel Hipertansiyonlu Hastalarda Sol Ventrikül Hipertrofisinin Bir Göstergesi Olarak Frontal QRS-T Açısı
2018
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Önceki çalışmalarda sol ventrikül hipertrofisi (SVH) bulunan hipertansif hastalarda, SVH bulunmayan hastalara göre miyokardiyal repolarizasyon belirteçlerinin uzamış olduğu gösterilmiştir. Ortalama QRS ve T dalgası eksenleri arasındaki açı olarak tanımlanan frontal QRS-T açısı da miyokard repolarizasyonunun yeni bir göstergesidir. Çalışmamızın amacı, hipertansif hastalarda frontal QRS-T açısı ile SVH arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza toplam 187 hipertansif hasta dâhil edildi. Frontal QRS-T açısı, EKG cihazının otomatik raporlarından elde edildi. Sol ventrikül kitle indeksinin (SVKİ) erkeklerde > 115 g/m2, kadınlarda > 95 g/m2 olması SVH olarak tanımlandı. Bulgular: SVH bulunan hastalarda, SVH bulunmayan hastalara göre QT dispersiyonu (p = 0,028), düzeltilmiş QT dispersiyonu  (p = 0,010) ve Tp-e aralığı (p = 0,045) daha uzun, frontal QRS-T açısı (p < 0,001) ise daha genişti. Korelasyon analizinde, SVKİ QT dispersiyonu (r= 0,150, p= 0,041), düzeltilmiş QT dispersiyonu (r= 0,167, p= 0,022), Tp-e aralığı (r= 0,160, p= 0,046)  ve frontal QRS-T açısı (r= 0,360, p < 0,001) ile pozitif bir şekilde korele idi. Çok değişkenli analizle, frontal QRS-T açısı SVH'nin tek bağımsız prediktörü olarak bulundu (OR: 1,04, 95% CI: 1,02-1,06, p < 0,001). ROC curve analizinde frontal QRS-T açısının SVH'yi göstermedekiiyi kesme değeri 28o idi. Bu kesme değer, SVH'yi %70,5 sensitivite ve %54,5 spesifite ile öngördü. Sonuç: Frontal QRS-T açısı, basit, ucuz ve 12 derivasyonlu yüzey elektrokardiyografiden kolaylıkla elde edilebilen bir parametredir. Bu açı, hipertansif hastalarda SVH'nin basit bir göstergesi olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 529
Atıf : 1.382
2023 Impact/Etki : 0.024
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi