Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Kalite Test Fonksiyonları Kullanılarak Güncel Metasezgisel Optimizasyon Algoritmalarının Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
International Journal of Pure and Applied Sciences
Yazar:  
Özet:

Doğadaki canlıların sürü davranışlarından, bitkilerden, insana özgü olgulardan, fizik, matematik, biyoloji ve kimya gibi bilimsel alanlardaki olaylardan esinlenen onlarca metasezgisel optimizasyon yöntemi mevcuttur. Bu yöntemler belirli problemlerde başarılı olmakla birlikte bütün problemlerde başarılı olamamaktadır. Bundan dolayı araştırmacılar tarafından her geçen gün yeni metasezgisel yöntemler önerilmektedir. Bu çalışmada ilk defa güncel Yapay Deniz Anası Optimizasyonu, Etçil Bitki Optimizasyonu, Giza Piramitleri İnşaatı Optimizasyonu, Gradyan Tabanlı Optimizasyon, Öğrenci Psikolojisine Dayalı Optimizasyon ve Tunik Sürüsü Optimizasyonu olmak üzere altı güncel metasezgisel optimizasyon algoritması 10 adet matematiksel kalite testi foksiyonunda 10, 30 ve 50 boyut değerleri baz alınarak ayrıntılı bir şekilde karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre 10 kalite testinden 7’sinde en iyi sonuçları Öğrenci Psikolojisine Dayalı Optimizasyon vermiştir. Gradyan Tabanlı Optimizasyon’un ise 4 kalite testinde en iyi sonuçları verdiği görülmüştür. En kötü performansı ise Etçil Bitki Optimizasyonu ve Tunik Sürüsü Optimizasyonu göstermiştir. Süre bakımından karşılaştırmak üzere algoritmalar 50 boyutlu test fonksiyonlarında 1000 iterasyonda çalıştırılmış ve elde edilen ortalama çalışma süreleri incelendiğinde, Yapay Deniz Anası Optimizasyonu ve Tunik Sürüsü Optimizasyonu’nun en hızlı çalışan algoritmalar olduğu görülmektedir. Etçil Bitki Optimizasyonu ve Öğrenci Psikolojisine Dayalı Optimizasyon ise en yavaş çalışan algoritmalar olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


International Journal of Pure and Applied Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

International Journal of Pure and Applied Sciences