User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 51
 Downloands 8
Instagram Kullanıcılarının Selfie Çekimleri ile Benlik Saygısı ve Narsisizm Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2016
Journal:  
AJIT-e: Academic Journal of Information Technology
Author:  
Abstract:

Narsistik kişilik kavramı incelendiğinde, bireyin kendi bedensel ve psikolojik özelliklerine aşırı derecede hayran olması ve bireyin kendini aşırı derecede beğenmesi olarak tanımlanmaktadır. İletişim süreci içinde gelişen benlik kendilik , kavramı ile kendimizi bizim dışımızda kalanlardan ayırır, kendimize özel bir alan oluştururuz. Kişinin kendisiyle ilgili bütün düşünce ve duyguları benlik kavramı içindedir. Benlik saygısı ise, bireyin kendini, değerli, etkin ve başarılı hissetmesi olarak tanımlanmaktadır. Goffman’ın benlik sunumu teorisine göre, birbirini tanımayan kişiler birbirlerine birtakım bilgiler ileterek tanışırlar ve birbirleri hakkında belli izlenimler edinirler. Bu yazı çerçevsinde benlik ve narsizim tanımlanırken ‘narsizimin yeni dışa vurumlarından biri sosyal medya mıdır? Sorusu online narsizim ve benlik saygısı ölçeği uygulamalarının sonuçları ile sosyal ağ kullanım alışkanlıkları kapsamın da tarşılacak ve ilgili içerikle bağlantısı sorgulanmaya çalışılacaktır. Bu çalışma ile Türkiye’de instagram kullanan sosyal medya kullanıcılarının, selfie çekimleri ile benlik saygıları ve narsistik özellikleri arasındaki bağın ortaya konması hedeflenmiştir. Bu çalışmanın ortaya konulma amacı kişinin kendini sunduğu bir sosyal sunum ortamı olarak sosyal medya mecralarından instagram kullanıcılarının benlik saygisi ve narsisizm düzeyi arasindaki ilişkin incelenmesidir. Verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programı kullanılmış, narsisizm ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi belirlemek için ‘’Pearson Korelasyon’’ analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda, selfie paylaşımında bulunan instagram kullanıcılarının narsisizm skorları ve benlik saygıları arasında olumlu yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yüksek benlik saygısı narsizmde yükselmeyi beraberinde getirmiş ve bu yükselme selfie çekim ile kendini sunma olarak ortaya konmuştur.

Keywords:

Analysis Of The Relationship Between Self-esteem and Levels Of Narcissism Through Selfies Of Instagram Users
2016
Author:  
Abstract:

When the concept of a narcissistic personality is analyzed, it is defined as an individual who admires his or her own physical and psychological characteristics and likes her/himself excessively. We separate ourselves from others and form a private sphere for ourselves through the notion of ‘self’ which develops in the process of communication. All of the thoughts and senses related to one’s self are included in the notion of self. Self-esteem is defined as an individual who considers him/herself worthy, effective and successful. According to Goffman’s theory of self-presentation, strangers get to know each other by conducting particular information about themselves mutually, and acquire certain impressions about each other. Within the scope of this article, the question of “Is social media one of the methods to express narcissism?” shall be asked when the idea of self and narcissism are discussed - using a frame of social network usage habits. The results of a scale of online narcissism and self-esteem and their relationship to content shall also be examined. The aim is to reveal the connection between selfies, self-esteem and narcissistic characteristics of the social media user’s Instagram profiles in Turkey and to examine the relationship between self-esteem and narcissism levels of Instagram users from social media as a social presentation space where the person presents her or himself. The SPSS package program is used in the data analysis to determine the relationship between narcissism and self-esteem, as is “Pearson Correlation” analysis. At the end of the study, a positive intermediate level relationship was found in the scores between the narcissism and self-esteem of the Instagram users who share selfies. The study concludes that high self-esteem has brought an increase in narcissism, and this increase has been revealed as a self-presentation through selfie. bir sosyal sunum ortamı olarak sosyal medya mecralarından instagram kullanıcılarının benlik saygisi ve narsisizm düzeyi arasindaki ilişkin incelenmesidir. Verilerin çözümlenmesinde SPSS paket programı kullanılmış, narsisizm ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi belirlemek için ‘’Pearson Korelasyon’’ analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda, selfie paylaşımında bulunan instagram kullanıcılarının narsisizm skorları ve benlik saygıları arasında olumlu yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yüksek benlik saygısı narsizmde yükselmeyi beraberinde getirmiş ve bu yükselme selfie çekim ile kendini sunma olarak ortaya konmuştur.

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






AJIT-e: Academic Journal of Information Technology

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 332
Cite : 1.893
2023 Impact : 0.471
AJIT-e: Academic Journal of Information Technology