Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 9
ATASÖZÜNDEN POETİKAYA: ŞİNASİ VE ZİYA PAŞA’NIN ŞİİRLERİNDE SÖYLEMLERARASI BİR UNSUR OLARAK ATASÖZLERİ
2020
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)
Yazar:  
Özet:

Öz: Türk edebiyatının ve fikir hayatının modernleşmesinde öncü isimler olarak kabul edilen Şinasi (1826-1871) ve Ziya Paşa (1829-1880), iki ayrı poetikaya sahip şairlerdir. Bu çalışmanın amacı, Tanzimat döneminin biri yenilikçi diğeri hakim yönüyle tanınan bu iki sanatkârının şiirlerinde söylemlerarası bir unsur olarak atasözlerinin kullanımı üzerinden poetik düşünceye ulaşılabileceğini göstermektir. Aydınlanma felsefesinin Türkiye’deki ilk temsilcilerinden biri sayılan Şinasi’nin halkın kültürel kaynaklarına yönelme ve dili sadeleştirme çabasının bir sonucu olarak şiirlerinde atasözlerine yer verdiği görülür. Şiir sahasında klasik kültürün duyuş çizgisine bağlı olan Ziya Paşa’nın ise hikemî, hiciv ve sehl-i mümteni bir ifade tarzı oluşturabilmek için atasözlerini sıklıkla kullandığı gözlenir. Rasyonel bir tavırla şiire yaklaşan Şinasi, atasözlerini didaktik ve durağan bir söyleyiş içerisinde kullanırken şairaneliğiyle öne çıkan Ziya Paşa, hakimane ve veciz bir anlatım tarzı benimsemiştir. Her iki şairin şiirlerinde fikrin, konuşma sentaksının ve benzer semantik işlevlerin öne çıkmasını sağlayan atasözleri, poetik görüşlerin tespitinde işlevsel bir dil birimi olduğu gibi poetikaların karşılaştırılmasında da ayırıcı bir unsur olarak belir(len)mektedir. Anahtar kelimeler: Şinasi, Ziya Paşa, atasözü, şiir, poetika, söylemlerarasılık, karşılaştırmalı analiz.

Anahtar Kelimeler:

From Atacus to Poetics: The words of Shinassi and Zia Pasha in the Sites are an unsurration of the words of Atacus
2020
Yazar:  
Özet:

In the modernization of Turkish literature and ideas life, Shinasi (1826-1871) and Ziya Pasha (1829-1880) are the poets with two distinct poetics. The purpose of this study is to show that the poetical thinking can be achieved through the use of the speeches as an inter-speeal element in the poems of these two artists, one recognized for the innovative and the other dominant aspect of the Tanzimat period. One of the first representatives of the illumination philosophy in Turkey, Shinasi appears to be a result of his efforts to address the cultural resources of the people and to simplify the language in his poems. It is observed that Ziya Pasha, who is connected to the sensory line of classical culture in the poetic field, often uses his speeches to create a wisdom, hiciv and sehl-i mutual style of expression. Shinasi, who approached poetry with a rational attitude, used his speeches in a didactic and stable speech, Zia Pasha, who stands out with poetry, has adopted a dominant and vicious style of narrative. In the poems of both poets, the speeches that make the idea, speeches and similar semantic functions stand out as a distinctive element in the comparison of poets as a functional language unit in the detection of poetic views. Keywords: Sinasi, Ziya Pasha, speech, poetry, poetry, interpersonality, comparative analysis.

Anahtar Kelimeler:

From Proverbs To Poetics: Proverbs As An Element Of Interdiscursivity In Sinasi and Ziya Pasha’s Poems
2020
Yazar:  
Özet:

Abstract: Şinasi (1826-1871) and Ziya Pasha (1829-1880), acknowledged as the pioneers of the modernization of Turkish literature and intellectual life, are poets with two different poetics. The purpose of this study is to show how poetic thinking can be achieved through the usage of proverbs as an element of interdiscursivity in the poems of two artists in Tanzimat Era, one of them known for his innovative aspect and the other for his wisdom. It is assumed that Şinasi, one of the preliminary representatives of the Enlightenment philosophy in Turkey, uses proverbs in his poems as a result of his efforts to utilize public cultural resources and simplify the language. It is articulated that Ziya Pasha, who is contingent upon the impression of divan literature in the field of poetry, frequently uses proverbs to create a wording style of hikemî (wisdom), hiciv (satire) and sehl-i mümteni (an expression that seems easy to articulate but rare). Şinasi, who handled poetry with a rational manner, was using the proverbs in didactic and humble wording style; whereas, Ziya Pasha, who was a distinguished poet, embraced a wise and laconic expression style. The paper reached the conclusion that proverbs in the poems of both two poets enable the manifestation of ideas, speech syntax and similar semantics function while they are a functional language unit in the determination of poetic views, as well as a distinctive element in the comparison of their poetics. Keywords: Şinasi, Ziya Pasha, proverb, poetry, poetics, interdiscursivity, comparative analysis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 366
Atıf : 1.106
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları (HÜTAD)