Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 42
 İndirme 3
Ürün Yerleştirmenin Satın Alma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Kahramanmaraş İlinde Bir Saha Çalışması
2020
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Bu çalışma ile amaçlanan, satın alma niyeti üzerinde ürün yerleştirmenin etkisini araştırmak ve yerleştirmenin yapıldığı mecraların hangisinin tüketici üzerinde daha etkili olduğunu belirlemektir. Bu yönde araştırma modeli Kahramanmaraş’ ta yaşayan 18 yaş üstü bireylere uygulanmıştır. Yöntem – Araştırma, yüz yüze anket yöntemi ile 1.150 kişiye yapılmıştır. Anket altı bölümden oluşmaktadır. İlk beş bölümünde araştırma modelinde bulunan ürün yerleştirmeye yönelik tutum değişkenleri (Gupta ve Gould, 1997) ve satın alma niyeti değişkenlerinden (Balakrishnan vd., 2012) oluşan ölçek soruları bulunmaktadır. Anketin son kısmında ise demografik özelliklerin belirlenmesine yönelik sorular yer almaktadır. Araştırma verileri; frekans dağılımı, aritmetik ortalama ve yüzdeleri, Anova, Bonferro ve T Testi, Korelasyon ve Regresyon analizi yardımıyla analiz edilip yorumlanmıştır. Ölçeklerin güvenilirlik analizlerine ve Açıklayıcı Faktör analizine bakılarak yapı geçerliliği test edilmiştir. Bulgular – Yapılan Regresyon analizi sonucunda ürün yerleştirmenin satın alma niyeti üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yerleştirmenin yapıldığı ortama göre satın alma niyetleri de anlamlı bir farklılık göstermektedir. Farklı eğitim düzeyine sahip olan, farklı yaş gruplarına dâhil olan ve farklı aylık gelire sahip olan bireylerin ürün yerleştirmeye karşı tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Fakat farklı cinsiyet ve eğitim düzeylerinde bulunan bireylerin satın alma niyetlerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ürün yerleştirmeye yönelik tutumlarda cinsiyetlere göre farklılık göstermektedir. Tartışma – Ulusal ve uluslararası firmalar reklam ve tüketici davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurarak tüketicilerin tercih ettikleri mecralardan (TV programı, sinema vb.) yaptıkları ürün yerleştirme vasıtası ile ürünlerinin reklamlarını yapabilirler. Yerleştirme çalışmaları yapılırken, gerçekçi ve profesyonel olmasına dikkat edilmesi gerekir. Böylece reklamlardan kaçan tüketiciler yakalanmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The impact of placing the product on the intention of buying: A field work in Kahramanmaraş Province
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose - The aim of this study is to investigate the impact of placing the product on the intention of purchase and to determine which of the measures in which placement is made is more effective on the consumer. In this direction, the research model was applied to individuals over the age of 18 living in Kahramanmaraş. Method - The study was conducted to 1,150 people with the face-to-face survey method. The survey consists of six sections. The first five sections include the scale questions consisting of the attitude variables to the product placement (Gupta and Gould, 1997) and the purchasing intention variables (Balakrishnan vd., 2012). In the final section of the survey, there are questions about the determination of demographic characteristics. The research data; frequency distribution, arithmetic average and percentages, Anova, Bonferro and T Test, Correlation and Regression analysis, were analyzed and interpreted. Structural validity has been tested with regard to the reliability analyses of scales and the Analysis of the Explanatory Factor. Results - The Regression analysis found that the product placement had a positive impact on the intention of buying. Also, depending on the environment in which the placement is made, the intentions of purchase also show a significant difference. There was no significant difference between the attitudes of individuals with different levels of education, who belong to different age groups and who have different monthly income against placing products. But a significant difference has been found in the intentions of individuals in different sexes and educational levels. The attitudes towards placing the product vary according to gender. Discussions - National and international companies take into account the changes in advertising and consumer behavior from the consumers' preferred locations (TV show, cinema, etc.) They can promote their products by placing their products. When placement work is done, it is necessary to be aware that it is realistic and professional. Thus, the consumers who escape from the advertising will be caught.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.785
2023 Impact/Etki : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi