Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 22
Aydınlanmacı Öznenin Varoluş Problemi: Kant ve Kleist
2020
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Kantçı Aydınlanmanın tüm akılcılığının yanı sıra aslında bir inanç edimi üzerine kurulu olduğunu hatırlatarak, Aydınlanmacı öznenin çelişkili varoluşunu tartışmaya açmayı hedeflemektedir. Bu çelişki, varoluşsal krizleri nedeniyle intihara sürüklenen dram ve öykü yazarı Heinrich von Kleist’ın eserleri aracılığıyla ele alınacaktır. Gençlik döneminde Aydınlanmacı biri olarak kendini tanımlayan Kleist, Kant’ın felsefesiyle tanıştıktan sonra bir düşünsel krize girer ve bu kriz literatürde Kleist’ın Kant Krizi olarak adlandırılır. Kant’ın bilgi felsefesi bilginin kendisinden ziyade, bilginin olanaklılığını sorgular nesnenin kendisiyle değil, yalnızca insanın bilgi edinme tarzlarıyla ilgilenir. Bilgi, insan aklının a priori ilkelerine göre düzenlenir. İnsanın bilme biçimiyle ilgili olan bu a priori ilkeler aracılığıyla, nesneleri, kendi başlarına ne oldukları haliyle değil, bize duyu nesneleri olarak verildikleri haliyle bilebiliriz. Kleist, Kant’ın bilgiye dair bu görüşlerinden bilgimiz ile doğrudan ve nesnel gerçekliğin örtüşmediği sonucunu çıkararak, Aydınlanma’ya, bilgiye ve hakikate olan inancını yitirir. Kleist, tıpkı Kant’ın da emin olduğu gibi, dünyanın düzeni bozuk bir yer olduğundan emindir ve eserlerinde bilgiyi değil, daima bilgi ile bağı kopmuş hayatta başımıza neler gelebileceğini kaleme alır, yaşamın kendisine odaklanır. Fakat Kant’a göre böylesine düzensiz bir dünyada yalnızca kendimize sadık kalabiliriz. Kleist ise, tıpkı her zaman sınırları zorlayan Kant gibi, bu sadakatin de sınırlarını zorlayarak Aydınlanmacı öznenin paradoksunu, özellikle Michael Kohlhaas karakteriyle gözler önüne serer. Zaten Kant da bu paradokstan tamamıyla kurtulamamış olduğundan felsefesinin temeline inancı yerleştirir. Bu bağlamda, bu çalışma, dünya ile kurduğumuz ilişkiyi, bilgi, hakikat, yalan, ahlak ve adalet temaları üzerinden ele alarak, Kant ve Kleist’ın eserlerinde Aydınlanmacı özne sorununu tartışmayı hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Problem of the Existence of the Lighting Essence: Kant and Kleist
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to open to the debate of the contradictory existence of the Lighting Essence, reminding that, in addition to all the rationality of the Cantist Enlightenment, it is actually based on a belief. This contradiction will be addressed through the works of the drama and story writer Heinrich von Kleist, who has committed suicide due to existential crises. Kleist, who defined himself as an Illuminator in his youth, is in a mental crisis after he met Kant’s philosophy, and this crisis is called Kleist’s Kant’s crisis in literature. Kant’s information philosophy questiones the possibility of knowledge rather than the knowledge itself; it concerns not the object itself, but only the ways in which man acquires information. Knowledge is organized according to the a priori principles of human mind. Through these a priori principles concerning man’s way of knowledge, we can know the objects not in the way they are themselves, but in the way they are given to us as sensational objects. Kleist, from Kant’s these opinions on knowledge, concludes that the direct and objective reality is not in conjunction with our knowledge, losing his belief in Enlightenment, knowledge and truth. Kleist, just as Kant is sure, is sure that the world’s order is a distorted place, and in his works he notes what can happen to us in a life that is not knowledge, but always interconnected with knowledge, focusing on life itself. But according to Kant, in such an unregular world we can only be faithful to ourselves. The Kleist, like Kant, who always forced the boundaries, also forced the boundaries of this loyalty, to see the paradox of the Lighting Essence, especially with the character of Michael Kohlhaas. Since Kant has not been able to completely get rid of this paradox, it puts faith on the foundation of his philosophy. In this context, this study aims to discuss the problem of the Enlightenment Essence in Kant and Kleist's works, addressing the relationship we establish with the world, through the themes of knowledge, truth, lies, morality and justice.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 825
Atıf : 1.956
2023 Impact/Etki : 0.078
Mülkiye Dergisi