Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 2
DIŞA AÇIKLIK, DÖVİZ KURU VE ENFLASYON: TÜRKİYE İÇİN ASİMETRİK BİR ANALİZ
2023
Dergi:  
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülkelerin dışa açıklığının ve bununla birlikte döviz kurlarındaki değişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin büyüklüğü para politikası yapıcıları açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye için dışa açıklık ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkilerini incelemektir. Türkiye için bu ilişkilerin asimetrik olabileceği düşüncesiyle, çalışmada NARDL yöntemi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen temel bulgular çerçevesinde, Romer (1993)’in ticari dışa açıklık ile enflasyon arasında negatif ilişki bulunduğuna yönelik hipotezi reddedilmiştir. Finansal dışa açıklık ile enflasyon arasında ise uzun dönemde negatif ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca reel efektif döviz kuru ile enflasyon arasında uzun dönemde negatif ilişki saptanmıştır. Çalışmanın ampirik bulgularına göre, ticari dışa açıklık ile enflasyon arasındaki ilişki uzun dönemde asimetrik iken kısa dönemde simetriktir. Ayrıca finansal dışa açıklık ve reel efektif döviz kuru ile enflasyon arasındaki ilişki hem uzun dönemde hem de kısa dönemde asimetriktir. Bu çalışma, elde edilen bulgular çerçevesinde politika yapıcılara Türkiye için Romer (1993) hipotezinin geçerli olmadığını ve enflasyonun belirleyicilerinden birinin de finansal dışa açıklık olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Openness, Exchange Rate and Inflation: An Asymmetric Analysis For Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

The magnitude of the effect of openness and changes in exchange rates on inflation is important for monetary policymakers. The aim of this study is to examine the effects of openness and exchange rate on inflation in Turkey. NARDL method was used in the study within the framework of the foresight that these relations may be asymmetrical for Turkey. Within the framework of the main findings obtained from the study, we reject Romer's (1993) hypothesis that there is a negative relationship between trade openness and inflation. A negative relationship was found between financial openness and inflation in the long run. In addition, a long-term negative relationship was found between the real effective exchange rate and inflation. According to the empirical findings, the relationship between trade openness and inflation is asymmetrical in the long run and symmetrical in the short run. In addition, the relationship between financial openness, real effective exchange rate, and inflation are asymmetrical both in the long and short run. Within the framework of the findings, this study shows to policymakers that Romer's (1993) hypothesis is not valid for Turkey and that financial openness is one of the determinants of inflation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 144
Atıf : 52
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi