Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
HIV/AIDS Hastalık Yükünün ve Harcamalarının Analizi
2019
Dergi:  
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı küresel boyutta ve Türkiye ölçeğinde HIV/AIDS hastalık yükünü ve bu hastalık için yapılan sağlık harcamalarını analiz etmektir. Gereçler ve Yöntemler: Araştırmada hastalık yükü engelliğe bağlı yaşam yılı (disability adjusted life years-DALY) yaklaşımına göre tanımlayıcı bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada HIV/AIDS hastalık yükü ve sağlık harcamaları verileri Global Burden of Disease Collaborative Network ve Global Burden of Disease (GBD) 2017 veri tabanından alınmıştır. Bulgular: HIV/AIDS hastalık yükü 2017 yılındayüksek Afrika,düşük ise Doğu Akdeniz ve Batı Pasifik Bölgesinde görülmüştür. Türkiye’de ise bu hastalığın 1990 yılında 100.000 kişide 0,69 (G.A; 0,02-1,07) kişide görülürken 2017 yılında 18 kat artış ile 13,27 (G.A; 10,67-16,02) kişide görüldüğü saptanmıştır. Küresel düzeyde HIV/AIDS için finansman kaynağının % 47,9’u uluslararası kuruluşlarca yapılan kalkınma yardımı, % 47,4’ü kamu, %2.8’i cepten ödeme ve %1,8’i özel sağlık harcamalarından oluşmaktadır. Türkiye de ise HIV/AIDS hastalığı %99 oranında kamu gelirleri tarafından finanse edilmektedir. HIV/AIDS sağlık harcamaları gerek küresel düzeyde gerekse Türkiye’de yaklaşık %60’ tanı ve tedavi, %40 ise önleme ve diğer sağlık hizmetleri için kullanılmaktadır. Türkiye’de HIV/AIDS için yapılan sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içerisinde % 0,6’lik paya sahip olduğu tahmin edilmektedir Sonuç: Bir ülkede HIV/AIDS’in önlemesi için güçlü sağlık sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca nüfusun % 90'ı HIV statülerini bilmeli, HIV'leri bilenlerin% 90'ı tedavi edilmeli ve tedavi edilenlerin % 90’ı ise viral olarak bastırılmasına yönelik sağlık plan ve politikası geliştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 97
Atıf : 23
2023 Impact/Etki : 0.064
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi