Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Ventilatör ilişkili pnömoni tanısında klinik pulmoner enfeksiyon skorunun tarama yöntemi olarak kullanımı
2017
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), yoğun bakım ünitelerinde en sık görülen, yüksek mortalite, artmış sağlık bakım maliyetiyle ilişkili nozokomiyal enfeksiyonlardandır. Ventilatör ilişkili pnömonide erken tanı ve tedavinin mortalite ve morbiditeyi azaltacağı bilinmektedir. Çalışmamızda, VİP’i erken tanılamada tarama yöntemi olarak Klinik Pulmoner Enfeksiyon Skoru (KPES) sisteminin etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, 43 olgu üzerinde yapıldı. Her hastanın KPES parametreleri; vücut ısısı, lökosit sayısı ve morfolojisi, trakeal sekresyon miktarı ve karakteri, arteryel oksijenizasyon, akciğer radyografisinde pulmoner infiltrasyon varlığı, pulmoner infiltrasyonda ilerleme, mikrobiyolojik kültür sonuçları kaydedildi. Hastaların yatışında KPES’ın ilk 5 parametresi kullanılarak bazal KPES değeri, entübasyondan 48 saat sonra kültür sonucu ile 7 parametre kullanılarak KPES değeri hesaplandı. Hastalar 3 gün arayla endotrakeal aspirat (ETA) örnekleri alınarak ve mekanik ventilatör desteğinde kaldığı sürece KPES değerleri hesaplanarak takip edildi. Elde edilen verilerle hastalar, VİP gelişmesine gore VİP (+) ve VİP (-) olarak iki gruba ayrılarak değerlendirildi. Bulgular: Olguların bazal KPES düzeyleri arasında farklılık görülmemekte (p>0.05) iken 48. saat ve 5. gün KPES değerleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p<0.01). VİP (+) ve VIP (-) olguların VİP tanısı almadan önceki KPES düzeyleri arasında farklılık görülmektedir (p<0.01). Sonuç: Tekrarlayan KPES ölçümleri; VİP gelişiminde erken şüpheli durum olduğunda ve erken tedavide klinisyene yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The use of the ventilator as a method of scanning the clinical pulmonary infection score in the diagnosis of pneumonia associated
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: Ventilator-related pneumonia (VIP) is one of the most common, high mortality, and increased health care costs associated nozocomial infections in intensive care units. Early diagnosis and treatment of the pneumonia associated with the ventilator is known to reduce mortality and morbidity. In our study, we aimed at investigating the effectiveness of the Clinical Pulmonary Infection Score (KPES) system as a screening method in early detection of VIP. Tools and Methods: The study was done on 43 facts. The KPES parameters of each patient; body temperature, the number of leukocytes and morphology, the quantity and character of traceal secretion, arterial oxigenization, the presence of pulmonary infiltration in lung radiography, progress in pulmonary infiltration, microbiological culture results were recorded. The basal KPES value was calculated using the first 5 parameters of KPES in the patient’s placebo, the basal KPES value was calculated using the 7 parameters with the result of the culture 48 hours after entubation. Patients were followed by taking endotrakeal aspirat (ETA) samples between 3 days and calculating the KPES values as long as they remained in the support of a mechanical ventilator. With the data obtained, the patients were evaluated by dividing the development of the VIP into two groups as the VIP (+) and the VIP (-) above. Results: There is no difference between the basal KPES levels of cases (p>0.05) and a statistically significant difference between the 48 hour and the 5th day KPES values (p<0.01). There is a difference between the VIP (+) and VIP (-) incidents of the KPES levels prior to receiving the VIP diagnosis (p<0.01). Result: Repeated KPES measurements may help the clinic when there is a premature suspicious condition in the development of VIP and early treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.219
2023 Impact/Etki : 0.019
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni