Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
Multipl Sklerozlu Hastaların Hayat Kalitesi: İlişkili Klinik Değişkenler
2017
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Multipl Skleroz (MS) tanısı olan hastalarda hastalığa spesifik bir hayat kalitesi değerlendirme ölçeği ile yaşam kalitesini değerlendirmek ve yaşam kalitesi ile klinik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Yaş ortalaması 39±8,7 yıl olan 32 MS’li hasta çalışmaya dahil edildi. Demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Yaşam kalitesi Multıple Skleroz Yaşam Kalite İndeksi (MSYKİ) ile değerlendirildi. Disabilite, ambulasyon, stresle başa çıkma, depresyon, anksiyete, yorgunluk ve ağrı, sırasıyla Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği (GÖDÖ), Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS), Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ), Beck Depresyon Skalası (BDS), Beck Anksiyete Skalası (BAS) ile değerlendirilirken, ağrı ve yorgunluk Görsel Analog Skala (GAS) ile değerlendiridi. Bulgular: 25 kadın, 7 erkek hastanın hastalık süresi ortalama 8.7±6.7 yıl ve ortalama MSYKİ skoru 56.5±12.35 idi. MSYKİ skoru ile hastalık süresi (r= -0,565 p=0,001), BDS (r= -0,459 p=0,008), BAS ( r=-0,568 p=0,038), GÖDÖ (r=-0,708 p= 0,021) ve VAS yorgunluk (r=-0,451 p=0.039) arasında negatif yönde anlamlı korelasyon tespit edildi. MSYKİ ile FAS skoru (r=0,424 p=0,01) ve SBÇÖ (r=0,531 p=0,002) skorları arasında da pozitif yönlü anlamlı korelasyon tespit edildi. MSYKİ skoru ile VAS ağrı skoru arasında korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada yaşam kalitesinin, depresyon, anksiyete, yorgunluk, ambulasyon seviyesi, stres ile başa çıkma becerisi ilişkili olduğu gösterilmiştir. MS semptomları ve klinik değişkenlerinin hastaların yaşam kalitesi üzerinde negatif etkileri vardır. Biz bu çalışmada MS li hastalarda yaşam kalitesinin arttırılabilmesi için klinik değişkenlerin kayıt edilmesi ve değerlendirilmesinin gerekliliğini vurgulamayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi