Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 6
ÖĞRENCİLERİN COVID-19’A YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ İLE SAĞLIK BİLİŞLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Sağlık Akademisyenleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerinin COVID-19’a yönelik düşünceleri ile sağlık bilişleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte epidemiyolojik bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini 4-20 Mart 2021 tarihleri arasında bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nde öğrenimine devam eden toplam 792 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiş, evrenin tamamı çalışma kapsamına ve anket formunu 421 öğrenci cevaplamıştır. Araştırmada Sağlık Bilişleri Anketi ile öğrencilerin bazı sosyodemografik özelliklerini sorgulayan 6 soru ve COVID-19 farkındalığını ve 22 soruluk anket formunu içeren veri toplama aracı kullanılmıştır. Veriler Google formlar üzerinde hazırlanan anket aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programında yüzdelik, ortalama, tek yönlü varyans analizi, post-hoc testleri (Tukey HSD ve Games Howell çoklu karşılaştırma testi) ve bağımsız örneklem t-testi kullanılarak analiz edilmiş ve p<0,05 olan değerler anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21,64 ve %60,4’ü kadındır. Araştırmaya katılan öğrencilerin COVID-19’a yönelik düşünceleri incelendiğinde %20,2’si virüs olduğunu, %13,0’ü biyolojik savaş ajanı olduğunu ifade etmiştir. Öğrencilerin COVID-19 haberlerinin kaygı oluşturduğunu düşünmeleri ile Sağlık Bilişleri Anketi Hastalıkla Baş Etmede Güçlük ve Hastalığın Korkutuculuğu Alt Boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (sırasıyla; p=0,007, p=0,039). Öğrencilerin Dünya Sağlık Örgütü’nün (sırasıyla; p=0,000, p=0,002, p=0,004) ve Sağlık Bakanlığı’nın (sırasıyla; p=0,003, p=0,010, p=0,003). COVID-19 için yaptığı açıklamaları yeterli bulma durumları ile Sağlık Bilişleri Anketi Hastalıkla Baş Etmede Güçlük, Tıbbi Hizmetlerin Yetersizliği ve Hastalığın Korkutuculuğu Alt Boyutları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: COVID-19 haberlerinin kaygı oluşturduğunu düşünme, yaşanılan şehrin ya da ülkenin COVID-19’a karşı güvenli olduğunu düşünme, COVID-19’dan korkma durumu, yakın çevre ile temastan kaçınma durumu, DSÖ’nün yaptığı açıklama ve çalışmaları yeterli bulma durumu, Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmaları yeterli bulma durumu ve COVID-19 hakkında kitle iletişim araçlarında verilen bilgilerin yeterli olduğunu düşünme durumu kişilerin sağlık bilişleri ile ilişkili değişkenlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluate The Correlation Between The Thoughts Of Students Covid-19 and Their Health Cognitions
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study was to evaluate the correlation between the thoughts of Immediate Aid and Disaster Management students receiving education in the Faculty of Health Sciences for COVID-19 and their health cognitions. Method: The epidemiological study was conducted in a descriptive design. Target population of the study comprised a total of 792 students receiving education in the Faculty of Health Sciences Department of Immediate Aid and Disaster Management in a university between 4-20 March 2021. No sample was chosen and the entire population was included in the study. 421 students completed the survey form. The study used a data collection tool including the the Health Cognitions Survey, six questions aimed at determining specific sociodemographic characteristics and COVID-19 awareness of students and a survey form of 22 questions. The data was collected via a survey prepared on Google form and was analyzed in the SPSS 22.0 program using percentage, mean, one-way analysis of variance, post-hoc tests (Tukey HSD and Games-Howell multiple comparisons test) and independent samples t-test. Values corresponding to p<0.05 were accepted to be significant. Findings: Mean age of the students who took part in the study was 21.64 years and 60.4% of them were female. Examining the thoughts of the students in the study for COVID-19; 20.2% of them stated that the virus existed, while 13.0% stated that it was a biological war agent. A statistically significant correlation was found between the students’ thought that COVID-19 news creates anxiety and the Health Cognitions Survey Difficulty of Coping with Disease and Fearsomeness of Disease Subscales (p=0.007, p=0.039, respectively). A statistically significant correlation was found between the students’ state of finding the explanations by World Health Organization (p=0.000, p=0.002, p=0.004, respectively) and the Ministry of Health (p=0.003, p=0.010, p=0.003, respectively) about COVID-19 to be adequate and the Health Cognitions Survey Difficulty of Coping with Disease, Inadequacy of Medical Services and Fearsomeness of Disease Subscales. Conclusion: State of thinking that COVID-19 news creates anxiety, the city or country is safe against COVID-19, fearing COVID-19, avoiding contact with immediate surroundings, finding the explanations and studies by WHO to be adequate, finding the studies by the Ministry of Health to be adequate and finding the information given via mass media regarding COVID-19 to be adequate, are variables related to the health cognitions of people.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sağlık Akademisyenleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 428
Atıf : 1.630
2023 Impact/Etki : 0.208
Sağlık Akademisyenleri Dergisi