Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 48
 İndirme 6
Trabzon’da Yer Alan Kırma Çatılı Camilerin Mimari Özelliklerinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Mimarlık ve Yaşam
Yazar:  
Özet:

İslamiyet’in başından beri her dönemde camiler, İslam toplumlarının önemli mimari ögelerinden biri olmuştur. Camiler, Müslümanların ibadetlerini yerine getirmek için bir araya geldikleri mekanlar olarak tanımlanır. İslamiyet’in ilk dönemlerinden itibaren camiler, başta ibadet olmak üzere aynı zamanda eğitim-öğretim, toplanma ve sosyal alan olarak kullanılırken, günümüzde sadece ibadet amaçlı kullanıldığı görülmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında cami yapılarının inşa edilmesi önemliydi. Bunun nedeni, Osmanlı’dan kalan camilerin II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi ve ekonomik kalkınmanın gelişmesiyle ihtiyacı karşılayamaz olmasıydı. 1990’lı yıllardan sonra Türkiye’de cami talebinin artması, siyasi ve kültürel gelişimlerin hızlanmasıyla cami mimarisi etkilenmiş ve gelişim göstermiştir. Karadeniz bölgesinde cami mimarisini etkileyen önemli unsurlar; topografya, iklim, kültür, bitki örtüsü ve malzemedir. Anadolu’da görülen taştan yapılmış eserlerden farklı olarak, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kırma çatının ve ahşap işçiliğinin hâkim olduğu yapılar ortaya çıkmıştır. Çalışma kapsamında, bölgenin önemli liman şehirlerinden olan Trabzon’un Ortahisar ilçesinde tespit edilen kırma çatılı camilerle sınırlandırılmıştır. Çalışmanın amacı, Ortahisar ilçesindeki kırma çatılı camilerin tipolojilerinin belirlenmesi ve camiyi oluşturan yapısal özelliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. İlçede yer alan kırma çatılı camiler arasından belirlenen, İç Kale, Hamza Paşa ve Hatuncuk Hatun Camileri, plan, cephe, malzeme, iç mekân özellikleri ve süsleme anlayışları bakımından karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Architectural Properties Of The Hipped Roof Mosques In Trabzon
2021
Yazar:  
Özet:

Mosques have been essential architectural elements since the advent of Islam. Mosques are places where Muslims come together to perform their prayers. In the early periods of Islam, mosques were places of worship, education, and socialization. However, today, they are only used for worship. In the first years of the Republic, it was essential to build mosques. After the Second World War, Turkey witnessed economic development. Therefore, Ottoman mosques did not meet the needs of the public anymore. There was an increase in the demand for mosques after the 1990s in Turkey. In addition, political and cultural developments accelerated. These two factors affected and improved the architecture of mosques. The critical factors affecting the mosque architecture in the Black Sea region are topography, climate, culture, vegetation, and materials. Unlike stone architecture in Anatolia, hipped roofs and woodwork were dominant in the Eastern Black Sea Region. This study focused on hipped-roof mosques in the Ortahisar district of Trabzon, an important port city of the region. The study aimed to determine the typologies and structural features of hipped roof mosques in the Ortahisar district. The study comparatively addressed the plan, facade, material, interior features, and decoration concepts of İç Kale, Hamza Paşa, and Hatuncuk Hatun mosques in the Ortahisar district.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mimarlık ve Yaşam

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 268
Atıf : 548
2023 Impact/Etki : 0.127
Mimarlık ve Yaşam