Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 35
 İndirme 5
TBMM Zabıtlarına Göre Cumhuriyet Döneminde Eğitim Hizmetleri (1923-1950)
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Türkiye Cumhuriyeti döneminde gerçekleştirilen inkılâp hareketleri içerisinde en başarılı olanlardan biri, eğitim alanında yapılanlar olmuştur. Eğitimin birleştirilmesi, harf inkılâbı ve her kademede yeni eğitim kurumları oluşturulmuştur. Temel eğitim ve üniversitelerin yanında, meslekî eğitim, dinî eğitim ve güzel sanatlar eğitimi için kurumsal düzenlemeler yapılmıştır. Okul çağındaki nüfusun dışında kalan yetişkin eğitimi için de “Millet Mektepleri”, “Halk Mektepleri”, “Gece Kursları” açılarak halka okuma ve yazma öğretilmiştir. 1928-1935 yılları arasında bu kurumlardan 2.500.000 vatandaş eğitim almıştır. Köyler için Köy Enstitüleri, şehirler için Halkevi ve Halk Odaları ile eğitim hizmetleri zenginleştirilmiştir. Bütün bu faaliyetlerin sonunda 1924 yılında yüzde 2-3 olarak ifade edilen okuryazar oranı 1927 yılında yüzde 11, 1935 yılında yüzde 20,4, 1947 yılında yüzde 36,9 ve 1950 yılında yüzde 40 olmuştur. 1950 yılında 17.000 ilkokul, 1.625.000 öğrenci; 215 ortaokul, 60.000 öğrenci sayısına ulaşılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak sanat okulları, akşam erkek sanat okulları, kız enstitüleri, akşam kız sanat okulları, kız ve erkek öğretmen okulları, ticaret ortaokulu ve liseleri, yapı ustası, terzilik ve kürkçülük gibi meslek okulları ile imam hatip okulları açılmıştır. Bu makalemiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tutanaklarındaki konu ile ilgili konuşma metinleri esas alınarak hazırlanmıştır. Basılı eserlerden de faydalanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

TBMM Zabıtlarına Göre Cumhuriyet Döneminde Eğitim Hizmetleri (1923-1950)
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

One of the most successful in the Turkish Republic’s campaigns was in the field of education. The unification of education, literary incarnation and new educational institutions have been created in each stage. In addition to basic education and universities, corporate arrangements for vocational education, religious education and the education of beautiful arts have been made. For the adult education that remains outside the population of school age, “National Letters”, “People Letters”, “Night Courses” were also taught to read and write to the public. Between 1928 and 1935, 2,5 million citizens received education from these institutions. The educational services for the villages have been enriched with rural institutions, public and public rooms for the cities. At the end of all these activities, the reader ratio, expressed as 2-3 percent in 1924, was 11 percent in 1927, 20,4 percent in 1935, 36,9 percent in 1947 and 40 percent in 1950. In 1950, 17,000 primary schools, 1,625,000 students; 215 secondary schools, 60,000 students reached. Depending on the Ministry of National Education, the arts schools, evening men's art schools, girl institutions, evening girls' art schools, girls and boys' teachers' schools, business high school and high school, construction master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, master's schools, This article was prepared on the basis of the talks on the topic of the Turkish Grand National Assembly. It is also benefited from the works.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 394
History Studies