Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
THE IMPORTANCE OF trnL/trnF IGS REGION IN THE TAXONOMY OF THE GENUS Potentilla L.
2023
Dergi:  
Trakya University Journal of Natural Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Potentilla cinsindeki filogenetik ilişkileri belirlemek ve trnL/trnF IGS bölgesinin önemini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Analizlerde daha etkili, doğru ve tutarlı sonuçlar elde etmek için DNA barkodlama bölgesinin seçimi çalışmanın başarılı olmasındaki en önemli noktalardan biridir. Bu amaçla, NCBI’den elde edilen kloroplast DNA’ya ait trnL/trnF IGS sekans bilgisi temelinde 71 Potentilla taksonu incelendi ve MP dendrogram çizildi. trnL/trnF IGS bölgesi barkodlama bölgesi olarak uygun sekans uzunluğuna sahiptir ve ayrıca yüksek varyasyon ve parsim info bölgelere sahip bu bölgenin kullanılması önerilir. trnL/trnF IGS bölgesi için bir bazdan başka bir baza değişim olasılıkları incelendiğinde, %57,13 ile transisyonel baz değişimlerinin, transversiyonel değişimlere oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. MP dendrogram, incelenen taksonların Fragarioides, Reptans, Anserina, Alba, Himalayan ve Argentea olarak altı gruba yerleştirildiğini ortaya çıkardı. Bu çalışmada en fazla türle temsil edilen Argentea’da filogenetik ilişkilerin diğerleri ile karşılaştırmada oldukça karmaşık olduğu görülmüştür. En doğru sonuçların alınabilmesi için, en iyi sonucu veren bölgelerin belirlenmesi, daha sonra mümkün olduğu kadar çok takson ile belirlenen bu bölgelerin birlikte kullanılması gerekir. Sonuç olarak, çalışılan taksonlar için yüksek varyasyon gösteren bölgelere ve guruplama yeteneğine sahip olan trnL/trnF IGS sekans bilgilerinin kullanılması tavsiye edilir.

Anahtar Kelimeler:

THE IMPORTANCE OF trnL/trnF IGS REGION IN THE TAXONOMY OF THE GENUS Potentilla L.
2023
Yazar:  
Özet:

This study was done to determine the philogenetic relationships in the Potentilla and to evaluate the importance of the trnL/trnF IGS region. Choosing the DNA barcode area to more effective, accurate and consistent results in the analysis is one of the most important points in the success of the study. For this purpose, on the basis of the trnL/trnF IGS sequence information of the chloroplast DNA obtained from NCBI, 71 Potentilla taxon was studied and MP dendrogram was drawn. The trnL/trnF IGS region has a suitable sequence length as a barcode area and it is also recommended to use this area with high variation and parsim info areas. When the trnL/trnF IGS area examined the possibilities of a base exchange from another base, the transitional base exchange was 57.13% higher than the transitional change. The MP dendrogram revealed that the taxons studied were placed in six groups: Fragarioides, Reptans, Anserina, Alba, Himalayan and Argentea. The study found that in Argentea, which is most represented by species, philogenetic relationships were quite complex in comparison with others. For the best results to be obtained, it is necessary to identify the areas that give the best results, and then to use together these areas that are determined with as many taxons as possible. As a result, it is recommended to use the trnL/trnF IGS sequence information that has a high variation area and a grouping capacity for the taxons studied.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

This study was performed to determine the phylogenetic relationships in the genus Potentilla L. and to assess the importance of the trnL/trnF intergenic spacer (IGS) region. The selection of DNA barcoding region to provide for more effective, accurate and consistent results in the analysis is one of the most important points in success of the study. For this purpose, 71 Potentilla taxa were examined based on trnL/trnF IGS sequence data of chloroplast DNA acquired from the National Center for Biotechnology Information (NCBI) and a Maximum Parsimony (MP) dendrogram was drawn. The trnL/trnF IGS region has the convenient sequence length for barcoding region, and it is also proposed the use of this region which has highly variable and parsimony informative sites. When the probabilities of substitutions from one base to another base for trnL/trnF IGS region were examined, it was assigned that the rate of transitional substitutions with 57.13% is higher than the transversional substitutions. The MP dendrogram revealed that the studies taxa were placed in six groups as Fragarioides, Reptans, Anserina, Alba, Himalayan and Argentea. Phylogenetic relationships within the Argentea clade, represented by the highest species number in this study, were observed as quite confusing compared to other clades. In order to get the most accurate results, it is necessary to determine the regions giving the best results, and then to use these regions together with as many taxa as possible. In conclusion, the using of trnL/trnF IGS sequence information that have high variable sites and grouping ability for studies taxa is strongly recommended.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Trakya University Journal of Natural Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 200
2023 Impact/Etki : 0.273
Trakya University Journal of Natural Sciences