Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Farklı Çevrelerde Yetiştirilen Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin (Triticum aestivum L.) Bazı Fizyolojik ve Verim Özelliklerinin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, farklı çevrelerde bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin performansını değerlendirmek ve bazı fizyolojik parametreler ile verim ve verim öğeleri arasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada üç ekmeklik buğday çeşidi (Basribey 95, Alibey ve Kaşifbey 95) bitki materyali olarak kullanılmıştır. Tarla denemesi 2009-2010 ve 2010-2011 yetiştirme sezonunda, Aydın ve Menemen lokasyonlarında yürütülmüştür. Deneme her bir lokasyon ve yılda tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Denemede, kanopi sıcaklık toleransı (KST), klorofil içeriği (KLİ), stoma iletkenliği (STİ), tane verimi (TV), bitki boyu (BB), metrekarede başak sayısı (BS/m2), bin tane ağırlığı (BTA), hektolitre ağırlığı (Hl), başakta tane sayısı (BTS), tek başak verimi (TBV) ve başaklanma gün sayısı (BGS) belirlenmiştir. ZGS 65 gelişme dönemindeki KST’nin yüksek tane verimi elde etmede belirleyici olduğu ZGS 65 ve ZGS 71 gelişme dönemlerindeki KLİ’nin önemli bir fizyolojik karakter olarak tanımlanabileceği ZGS 55, ZGS 65 ve ZGS 71 gelişme dönemlerindeki STİ parametresinin verime katkısının çevreye göre farklılık gösterebileceği verimle olan olumlu ve önemli ilişki göstermesinden dolayı bu fizyolojik parametrelerden çeşit ıslah programlarında yararlanılabileceği anlaşılmış, ayrıca stoma iletkenliği ile klorofil miktarının verim tahmininde kullanılabileceği görüşüne ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Physiological and Yield Traits Of Some Bread Wheat Varieties (triticum Aestivum L.)grown In Different Environments
2023
Yazar:  
Özet:

This study aimed to evaluate the performance of some bread wheat varieties in different environments, and to reveal the relationships between some physiological parameters and yield and yield components. Three bread wheat varieties, (Namely, Basribey 95, Alibey, and Kaşifbey 95), were used as plant materials. Field experiments were conducted during the 2009-2010 and 2010-2011 growing seasons in Aydın and Menemen locations. The experimental layout was a RCBD with three replications at each location and year. In the study, canopy temperature depression (CTD), chlorophyll content (CC), stomatal conductance (SC), grain yield (GY), plant height (PH), spike number per square meter (S/m2), thousand kernel weight (TKW), test weight (TW), grain number per spike (G/S), single spike yield (SSY), number of days to heading (DHE), were examined. CTD in ZGS 65 had a decisive role in gaining high grain yield. Also, CC in ZGS 65 and ZGS 71 might be defined as an important physiological traits. On the other hand, the contribution of the SC parameter determined in ZGS 55, ZGS 65 and ZGS 71 to the yield depends on the environment. Those parameters could be selection criteria for high-yield wheat breeding due to positive and significant correlations with grain yield. And also SC and CC parameters might be used in yield estimation on wheat.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 1.044
2023 Impact/Etki : 0.197
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi