User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 32
 Downloands 1
Periodontal Hastalığın Kardiovasküler Hastalık Risk Faktörleri ile İlişkisi
2005
Journal:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Periodontal hastalık varlığının kardiovasküler hastalıkların (KVH) etyolojisinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Kardiovasküler risk faktörleri olarak bilinen akut-faz proteinleri; C-reaktif protein (CRP) ve fibrinojen aynı zamanda periodontal hastalık gibi inflamatuvar durumlar ile de ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı KVH bulunan bireylerde periodontal hastalık ile akut-faz proteinleri ve diğer kardiovasküler risk faktörlerinin ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 42-65 (ortalama:51,4±7.6) yaşları arasında toplam 50 hastada gerçekleştirildi. Bütün hastalardan kan örneği alınarak, serum total kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol, düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol, CRP ve fibrinojen düzeyleri belirlendi. Plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), sondalanabilir cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesi kaydedildi. Periodontal hastalık SCD>4mm olan bölgelerin oranına göre kategorize edilerek; SCD>4mm olan bölgelerin oram %30’dan az (Grup 1) ve SCD>4mm olan bölgelerin oranı %30 ve daha fazla (Grup 2) olacak şekilde hastalar iki gruba ayrıldı. Bulgular: Yaş, cinsiyet, vücut kütle indeksi, sigara kullanımı, akut myokard infarktüsü, hipertansiyon ve diabet insidansı açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık olmadığı belirlendi (P>0,05). Grup 2’de yer alan hastalarda CRP düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı artış olduğu görüldü (P<0.01). Periodontal değerlendirme sonuçları karşılaştırıldığında Grup 2’de klinik ataşman kaybının fazla olduğu (P <0.001), buna karşın Pl ve GI değerleri açısından iki grup arasında farklılık olmadığı görüldü (P>0.05). Sonuç: Çalışmamızın sınırları içinde, artmış CRP düzeyinin periodontal hastalık şiddetini etkileyen önemli bir kardiovasküler risk faktörü olduğu düşünülmektedir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 337
Cite : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi