Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
Alkolik Olmayan Yağlı Karaciğer Hastalığı Rekürren Akut Pankreatit için Bir Risk Faktörü müdür?
2020
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akut pankreatit (AP), pankreasın oto-digestif, inflamatuar bir hastalığı olup, hastaların dörtte bir kadarında rekürren akut pankreatit (RAP) ataklarıyla karşılaşılabilmektedir. Çalışmamızın amacı, RAP'li hastalarda alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) birlikteliğinin AP'li hastalardan farklı olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: 2014-2017'de AP öntanısıyla gastroenteroloji kliniğine yatırılmış hastalar retrospektif olarak tarandı. Atlanta kriterlerine göre AP tanısı konulan ve AP etiyolojisi alkol olmayan toplam 428 hasta çalışmaya dâhil edildi. Birden fazla atak geçiren 40 hasta RAP olarak tanımlandı. Hasta grupları yaş, hemoglobin, platelet, AST, ALT, ALP, GGT, total bilirübin, direkt bilirübin, kalsiyum, TG ölçümleri; kese operasyonu, ERCP işlem sayısı, karaciğer USG ve pankreas USG raporlarına göre istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: AP'li hastalarda grade I, II ve III yağlanma oranları sırasıyla %8, %10.8 ve %14.6 olup %66.6 hastada steatoz saptanmadı. RAP'li hasta-larda grade I, II ve III yağlanma oranları ise sırasıyla %5, %12.5 ve %10 saptandı, %72.5 hastada steatoz saptanmadı. AP ile RAP grupları karşılaştı-rıldığında hepatobilier USG'de karaciğer yağlanması açısından istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı (p =0.761). Hastalarımızda RAP oranı %9.34 olarak bulundu. Her iki hasta grubu arasında değerlendirilen biyokimyasal parametreler içinde sadece TG değerleri RAP grubunda anlamlı yüksekti (p =0,002). Ayrıca RAP grubunda ERCP yapılan hastalar, anlamlı oranda yüksek saptandı (p =0,003). Sonuç: RAP'li hastalarda NAYKH sıklığı AP'li hastalar ile benzer saptandı. AP rekürrensleri etiyolojisinde NAYKH rolünü netleştirmek için bu alanda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Is non-alcoholic fatty liver disease a risk factor for recurrent acute pancreatitis?
2020
Yazar:  
Özet:

Acute pancreatitis (AP) is an auto-digestive, inflammatory disease of the pancreas, and a quarter of patients can be affected with acute pancreatitis (RAP) attacks. The aim of our study is to examine whether the association of non-alcoholic fatty liver disease (NAYKH) in patients with RAP is different from in patients with AP. Instruments and Methods: Patients placed in the gastroenterology clinic with AP in 2014-2017 were scaned retrospectively. According to Atlanta criteria, a total of 428 patients diagnosed with AP and non-alcoholic AP etiology were included in the study. 40 patients who suffered more than one attack were identified as RAP. Patient groups of age, hemoglobin, platelet, AST, ALT, ALP, GGT, total bilirubin, direct bilirubin, calcium, TG measurements; scraper operation, number of ERCP processes, liver USG and pancreas USG reports were statistically compared. Results: Grade I, II and III fertilization rates in patients with AP were respectively 8%, 10.8% and 14.6% and 66.6% of patients with steatosis were not detected. In patients with RAP, grade I, II and III fertilization rates were 5%, 12.5% and 10%, respectively, and 72.5% of patients with steatosis were not diagnosed. When compared AP and RAP groups, there was no statistically significant difference in hepatobilier USG in terms of liver fertilization (p = 0.761). In our patients, the RAP rate was 9.34%. In the biochemical parameters evaluated between the two patients groups, only TG values were significantly higher in the RAP group (p = 0,002). In addition, patients with ERCP in the RAP group were significantly high (p = 0,003). The result: in patients with RAP, the frequency of NAYKH was identified similar to in patients with AP. New studies will be needed in this field to clarify the role of NAYKH in the ethology of AP recurrences.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 762
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi