Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
MARDİNLİ SÜRYANİLERİN ULUS-AŞIRI CEMAATE DÖNÜŞÜMÜ
2018
Dergi:  
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göç antropolojisinin ilgi alanlarından biri ulus-aşırı hareketliliktir. Antropologlar son yıllarda ulus-aşırı cemaatlerin doğuşuna yol açan bu ulus-aşırı hareketlilikleri araştırmaktadırlar. Bu makale Mardinli Süryaniler örneğinde ulus-aşırı cemaat olgusunu incelemeyi amaçlamaktadır. Etnografik araştırma verilerine dayanan makale, 2002 yılı sonrasında şehirle bağlantısını yeniden kurmuş göçmen Süryanilerin ikili hayatına, azınlık ve göçmen grup olma tecrübelerine odaklanmaktadır. Öncelikli olarak makale, 1990’lı yılların ortalarına kadar Mardin Süryanilerinin yurtdışına göçleri ve 2002 sonrasında şehirdeki görünürlüklerini incelemektedir. Göçmen Süryaniler, “Geri Dönüş Projesi” adını verdikleri kararı ile Mardin’deki cemaatleri ile yeniden bağlar kurmuşlar, şehirde yeni evler inşa etmişler ve yılda en az birkaç ay da olsa Mardin’de yaşamaya başlamışlardır. Bu makale, Süryanilerin ulus-aşırı cemaate dönüşüm süreçlerini ikili hayatları ile oluşturdukları yeni toplumsal alan ve bu süreci tetikleyen ya da kolaylaştıran unsurlarla birlikte incelemektedir. Göçmen Süryanilerin ulus-aşırı cemaate dönüşüm süreçlerinin toplumsal ve siyasi hayata etkilerini incelemeden önce makale,  ulus-devletin konteynır toplum modeline işaret etmekte ve Süryanilerin yurtdışına göç süreçlerini değerlendirmektedir. 1990’lı yılların ortalarına kadar Süryanilerin kitleler halinde göç etmesi Mardin ilinin demografik yapısını büyük oranda değiştirmiştir. Bununla birlikte diasporadaki Süryanilerin maddi desteği ile yerel cemaat ekonomik gücünü korumuş, yurtdışından gelen maddi destek ile kilise ve manastırlar restore edilmiştir. Göçmen Süryanilerin şehirde yeniden görünür olmaları ve sosyo-politik tutumları yerel cemaatte önemli bir değişimi başlatmış görünmektedir. Bu değişim Süryanilerin 2011 yılından itibaren Türk siyasetine katılma konusundaki artan isteklerinde görülebilir. Makale, Mardin ilinde yapılan etnografik çalışmaların sonuçlarını kullanarak göçmen Süryanilerin ulus-aşırı bir cemaate dönüşüm süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Son olarak makale, bu gelişmenin Mardin’in yerel yapısına etkilerini değerlendirmektedir.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Hitit Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 606
Atıf : 2.476
2023 Impact/Etki : 0.328
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi