Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 35
 Görüntüleme 28
 İndirme 6
Dicle Üniversitesi Güneş Enerjisi Santralinin PVsyst ile Simülasyonu ve Performans Parametrelerinin Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fosil yakıtların çevresel zararlı etkileri nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, özellikle elektrik üretiminde hızla artmaktadır. 2015 yılının Aralık ayında Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesinde küresel ısınmanın 2°C’nin altında tutulması için eylem planının uygulanması kabul edilmiştir. Bu eylem planı içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı önemli bir yer tutmaktadır. Lisansız elektrik üretim yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’de de özellikle güneş enerjisinden fotovoltaik yolla elektrik üreten sistemlerin kurulumu hızla artmaktadır. Bu çerçevede tanıtım, eğitim, üretim ve analiz yapabilmek amacıyla Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde de bir güneş enerjisi santrali kurulmuştur. Fotovoltaik güneş enerji santrallerinin tasarımında ve analizinde simülasyon programlarının kullanımı oldukça önemlidir. PVsyst simülasyon programı, fotovoltaik sistem simülasyonu için sunduğu araçlar ile detaylı analiz yapabilme olanağıyla bu programlar içerisinde öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Dicle Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan 250 kWp’lik güneş enerji santralinin simülayonu PVsyst V6.39 simülasyon programı ile yapılmış ve IEC 61724 standardında belirtilen performans kriterlerine uygun olarak performansı analiz edilmiştir. Aynı zamanda santralin Aralık 2015 ile Nisan 2016 dönemi arasındaki üretim değerleri simülasyon sonuçları ile karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The University of Dicle Solar Power Plant Simulation and Performance Parameters Assessment with PVsyst
2016
Yazar:  
Özet:

Due to the environmental harmful effects of fossil fuels, the use of renewable energy sources, especially in electricity production, is rapidly increasing. At the UN Climate Summit in Paris in December 2015, a plan of action was adopted to keep global warming below 2°C. In this action plan, the use of renewable energy resources plays an important place. After the entry into force of the non-licensed electricity production regulations, the installation of systems producing electricity by photovoltaic means, especially from solar energy, is rapidly increasing in Turkey. In this framework, a solar power plant was established within the Faculty of Engineering of Dicle University in order to be able to promote, train, produce and analyze. The use of simulation programs in the design and analysis of photovoltaic solar power plants is very important. The PVsyst simulation program stands out in these programs with the ability to do detailed analysis with the tools it offers for photovoltaic system simulation. In this study, the simulation of the 250 kWp solar power plant, established within the University of Dicle, was done with the PVsyst V6.39 simulation program and the performance was analyzed in accordance with the performance criteria specified in the IEC 61724. The production values of the plant between December 2015 and April 2016 were also compared with the simulation results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 1.924
2023 Impact/Etki : 0.157
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi