Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 8
Ar-Ge ve İnovasyonun Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı Üzerindeki Etkileri: NIC Ülkeleri için Fourier Panel Veri Analizi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Sanayileşme ve teknolojik yönden ilerlemenin somut bir göstergesi olan yüksek teknolojili ürün ihracatı, katma değeri yüksek ve talep esnekliği düşük bir alandır. Bu sebepten ülkelerin dış ticaret gelirlerini artırma motivasyonlarında yüksek teknolojiye dayalı ihracat önemli yer tutmaktadır. Hiç kuşkusuz ki yüksek teknolojili üretim ve buna bağlı ihracat ile Ar-Ge ve inovasyon arasında pozitif korelasyon vardır. Bu çalışmada Yeni Sanayileşen (Newly Industrialized) 13 ülkede Ar-Ge harcamaları ve inovasyon çalışmalarının yüksek teknolojili ürün ihracatına etkileri, 1996-2020 dönemi için Fourier Panel Veri Analizi yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, araştırmada incelenen ülkelerin ihracatlarına, Ar-Ge ve inovasyon harcamalarının farklı düzeylerde etki ettiğini göstermektedir. Ar-Ge harcamaları %1 arttığında yüksek teknolojili ürün ihracatının Hindistan’da %0.70, Çin’de %0.67, Türkiye’de %0.51 ve panelin genelinde %0.35 arttığı tespit edilmiştir. Diğer yandan inovasyon çalışmaları %1 arttığında yüksek teknolojili ürün ihracatının Çin’de %0.70, Hindistan’da %0.65, Türkiye’de %0.53 ve panelin genelinde %0.40 artırdığı bulunmuştur. İlave olarak Çin, Endonezya, Türkiye, Singapur ve panelin genelinde Ar-Ge harcamaları ile yüksek teknolojili ürün ihracatı arasında karşılıklı, Hindistan, Malezya ve G. Kore’de Ar-Ge harcamalarından yüksek teknolojili ürün ihracatına, Brezilya ve Hong Kong’da yüksek teknolojili ürün ihracatından Ar-Ge harcamalarına doğru tek yönlü nedensellik ilişkilerinin var olduğu bulunmuştur. Son olarak Hindistan, Endonezya, Türkiye ve panelin genelinde patent başvuru sayıları ile yüksek teknolojili ürün ihracatı arasında karşılıklı, Malezya, G. Kore ve Singapur’da inovasyon çalışmalarından yüksek teknolojili ürün ihracatına, Brezilya ve Meksika’da yüksek teknolojili ürün ihracatından inovasyon çalışmalarına doğru tek yönlü nedensellik ilişkilerinin var olduğu gösterilmiştir. Ayrıca önsel beklentilerin aksine hem Ar-Ge hem de inovasyon çalışmalarının Hong Kong’un ihracatını olumsuz etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 406
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics