Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
Askeri Otonom Sistemlerde Blokzincir Tabanlı Veri Güvenliği
2020
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yakın dönemde teknolojide yaşanan gelişmeler, askeri operasyonlarda ve diğer kritik askeri iletişimlerde insansız hava araçları (İHA'lar ve SİHA'lar) gibi otonom sistemlerin artan kullanımına olanak sağlamıştır. Otonom sistemlerin kullanımı askeri operasyonları büyük ölçüde kolaylaştırmış, hassas veri toplama ve operasyon ortamına küresel bir bakış sağlamış ve kayıpları azaltmış olsa da, içerdiği yüksek otomasyon seviyesi nedeniyle daha büyük bir siber saldırı yüzeyi yaratmıştır. Bu saldırı yüzeyinin düşmanlar tarafından kullanılması, otonom sistemlerin karar vermesinde kullanılan kritik mesaj içeriğinin manipüle edilmesi yoluyla askeri operasyonlara ciddi şekilde zarar verebilir. Otonom askeri sistemlerin başarılı bir şekilde çalışmasını sağlamak için, toplanan / değiş tokuş edilen veri ve mesajların bütünlüğünü sıkı bir şekilde koruyacak mekanizmaların geliştirilmesi ve her mesajın değişmez bir kaydının sağlanması gerekir. Bu mekanizmalar ayrıca askeri operasyon sırasında veya sonrasında meydana gelen kritik arızalar veya saldırılar altında otonom sistemleri denetlemek için de kullanılabilir olmalıdır. Blokzincir, dağıtık bir ağın parçası olan taraflar arasında değiştirilemez bir etkileşim geçmişi elde etmek için merkezi olmayan bir mimari sağlayan bir teknoloji olarak yakın zamanda ortaya çıkmıştır. Blokzincir şu anda kriptoparalar, tedarik zinciri yönetimi ve e-oylama sistemleri gibi çeşitli alanlarda kullanılırken, aynı zamanda otonom sistemlerde güvenli iletişim sağlama potansiyeline de sahiptir. Bu çalışmada, bir askeri otonom sistem ağındaki İHA'lar ve yer kontrol istasyonları dahil tüm taraflar arasında değiş tokuş edilen mesajların bütünlük güvencesini ve kalıcı bir kaydını garanti eden blokzincir tabanlı bir iletişim mimarisi önerilmiştir. Önerilen güvenli iletişim mimarisi dağıtık sistemlerde sıklıkla rastlanılan siber saldırı türlerine dayanıklılığı açısından incelenmiş, veri bütünlüğünü bozma ve kimlik denetimini yanıltma saldırılarına karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Blokzincir tabanlı bu mimari, askeri ortamlarda son derece güvenilir iletişimi sağlama ve bu sistemleri veri içeriği manipülasyonu yoluyla yanıltmayı amaçlayan siber saldırılara karşı direnç artırmayı vaat etmektedir

Anahtar Kelimeler:

Blockchain-based Data Security In Military Autonomous Systems
2020
Yazar:  
Özet:

Advances in technology have enabled the increased use of autonomous systems such as unmanned aerial vehicles (UAVs) in military operations and other critical military communications. While the use of autonomous systems has greatly facilitated military operations, provided a global view of the operational environment and eased sensitive data collection, making possible reduced casualties, it has also created a greater cyber attack surface due to its high level of automation. The existence of adversaries targeting this attack surface can seriously damage military operations by tampering with critical message content used in autonomous systems decision making. In order to ensure the successful operation of autonomous military systems, mechanisms must be developed to strictly protect the integrity of the collected / exchanged data and messages, and an immutable record of each message must be provided. These mechanisms should also be used to control autonomous systems under critical failures or attacks occurring during or after military operations. Blockchain has recently emerged as a technology that provides a decentralized architecture to achieve an unchangeable history of interactions between parties that are part of a distributed network. While blockchain is currently used in various fields such as cryptocurrencies, supply chain management and e-voting systems, it also has the potential to provide secure communication in autonomous systems. In this study, a blockchain-based communication architecture is proposed that guarantees integrity assurance and permanent recording of messages exchanged between all parties, including UAVs and ground control stations, in a military autonomous system network. The proposed secure communication architecture has been theoretically evaluated in terms of its resistance to the types of cyber attacks frequently encountered in distributed systems, and it has been shown to provide protection against attacks that compromise data integrity as well as spoofed authentication attempts. The proposed blockchain-based architecture is promising to increase the resilience of military autonomous systems against cyberattacks that aim to hurt the success of military operations through data content manipulation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.577
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi