Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 49
 İndirme 8
SELÇUKLU ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (1969-1975)
2015
Dergi:  
Tarih Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de Selçuklu ve Beylikler dönemi tarihi araştırmaları, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde başlamıştır. Özellikle M. Fuad Köprülü’nün (1890-1966) bu alanda yaptığı çalışmalar, Türkiye’de Selçuklu tarihçiliği adına ilk sayılmaktadır. M. Fuad Köprülü’nün yanı sıra Mükrimin Halil Yinanç (1900-1961), sonrasında İbrahim Kafesoğlu (1914-1984) ile M. Fuad Köprülü tarafından yetiştirilen iki önemli Selçuklu tarihçisi Osman Turan (1914-1978) ve Mehmet Altay Köymen (1916-1993) gibi araştırmacılar Selçuklu ve Beylikler tarihi hakkında önemli çalışmalara imza atmışlardır1. Dönemin önemli tarihçileri tarafından bireysel olarak yapılan araştırmaların dışında Selçuklu ve Beylikler dönemi tarihi hakkında müstakil araştırma yapan bir kurum ya da enstitü ise kurulmamıştır. Ancak 1966 yılına gelindiğinde, Ankara’da Selçuklu ve Beylikler dönemi tarihini incelemek adına Selçuklu Tarih ve Medeniyeti Enstitüsü Derneği kurulabilmiştir. Dernek Yönetim Kurulu, derneğin kuruluşundan üç yıl sonra, Genel Sekreter Halûk Karamağaralı’dan (1923-2009) bir yayın yönetmeliği hazırlaması konusunda ricada bulunmuştur. H. Karamağaralı’nın hazırladığı bu taslak, önce yönetim kurulu tarafından incelenmiş ve daha sonra 23 Şubat 1969 tarihindeki Genel Kurul toplantısında kabul edilmiştir. Ayrıca Prof. Dr. Faruk Sümer (1924- 1995), Doç. Dr. Halûk Karamağaralı ve Doç. Dr. Ali Sevim’den (1928-2013) oluşan bir yayın kurulu oluşturulmuş ve ilk olarak da yılda bir sayı olarak yayımlanmak üzere Selçuklu Araştırmaları Dergisi çıkarmaya karar verilmiştir. Selçuklu Araştırmaları Dergisi’nin ilk sayısında yer alan “Sunarken”5 adlı giriş yazısında dernek başkanı Prof. Dr. Emin Bilgiç (1916-1996)6, derneğin kurulma amacını şu şekilde ifade etmiştir: “Selçuklu Tarih ve Medeniyet Enstitüsü ‘Selçuklu ve Beylikler devrinin siyasî, içtimaî ve iktisadî tarihlerini, bütün kültür ve müesseseleri ile medeniyet eserlerini araştırmak, incelemek ve tanıtmak’ maksadı ile kurulmuştur”7. Emin Bilgiç’in de belirttiği üzere genel manada Selçuklu ve Beylikler dönemi tarihini her yönüyle araştırma ve tanıtmak amacıyla kurulan dernek, 1969 yılından itibaren yayın organı olan Selçuklu Araştırmaları Dergisi’ni çıkarmaya başlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Tarih Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 771
Atıf : 1.204
2023 Impact/Etki : 0.035
Tarih Dergisi