Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Türkiye’de Modern Bilimlerin Eğitiminde Mekteb-i Harbiye Örneği
2012
Dergi:  
Osmanlı Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Sultan II. Mahmud (1808-1839) tarafından modern askerî bilim ve teknikleri öğrenmiş, çağdaş bigilerle donatılmış subay yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan Mekteb-i Harbiye’nin kuruluşu, genel yapısı ve bu kurumun ondokuzuncu yüzyılda Avrupa'da ortaya çıkan modern bilimlerin Türkiye'de gelişimine etki ve katkısı incelenmeye çalışılacaktır. Zaman aralığı olarak, okulun kuruluş yılı olan 1834 ile I.Meşrutiyet’in ilan tarihi olan 1876 yılı belirlenmiştir. Mekteb-i Harbiye’nin kuruluş döneminde askerî fen ve teknik içerikli dersler ön planda tutulmuş iken, modern bilimler, daha sonraları mektebin eğitim ve öğretim programında önemli bir yere sahip olmuştur. Mektep bünyesinde bir matbaanın kurulmuş olması ise, telif ve tercüme faaliyetlerinin gelişmesinde etkili olduğu gibi öğretim kadrosunun çok sayıda eser vermesini de teşvik etmiştir. Bunun yanı sıra öğrencilere okutulacak kitapların önemli bir bölümünün bu matbaada basılmış olması eğitim-öğretimde kolaylık sağlamıştır. Daha önemli olarak yeni öğretim metotlarının da Mekteb-i Harbiye’de uygulanması bu kuruma yeni bir vizyon sağlamış ve bu kurum, birçok yönüyle Türk modernleşme tarihinde öncü bir işlevle yerini almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Osmanlı Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 519
Atıf : 1.038
2023 Impact/Etki : 0.073
Osmanlı Bilimi Araştırmaları