Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
Obezite ve Tipinin Endometrial Kalınlık ve Endometrial Patolojiler ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Obezite jinekolojik hastalıklar da dâhil olmak üzere birçok sorun ile ilişkilidir. Çeşitli metabolik yolakları etkileyerek ve hormonal dengeyi bozarak anovulasyon, anormal uterin kanama, endometrial polip, endometrial hiperplazi ve kansere sebep olabilir. Postmenopozal dönemde ana östrojen kaynağı, yağ dokusunda androjenlerin periferik aromatizasyonudur. Obezite ile artmış yağ dokusu ile birlikte artan östrojen düzeyi ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlığa etki edebilir. Obezitenin değerlendirilmesinde Beden Kitle İndeksi (BKİ), bel/kalça oranı, bel çevresi, bel/boy oranı, boyun çevresi gibi ölçümler kullanılabilir. Çalışmada BKİ ve bel/kalça oranının endometrial patolojiler ve postmenopozal dönemdeki hastalarda ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlık ile ilişkisi incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Şubat 2020-Nisan 2020 tarihleri arasında Zonguldak Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi jinekoloji polikliniğine anormal uterin kanama nedeni ile başvuran ve endometrial biyopsi planlanan hastaların boy, kilo, bel ve kalça ölçüleri alındı. Hastaların BKİ’leri ve bel/kalça oranları elde edilen ölçümlerden hesaplandı. Endometrial biyopsi patoloji tanıları ve postmenopozal dönemdeki hastaların rutin muayene sırasında ultrasonografi ile ölçülen endometrial kalınlıkları kayıt altına alındı. Bulgular: Hastaların endometrial patoloji tanıları ile bel/kalça oranı (p=0,091), BKİ değerleri (p=0,094) ve BKİ grupları (p=0,194, p=0,121) arasında fark saptanmadı. Postmenopozal dönemdeki hastaların ultrasonografide ölçülen endometrial kalınlıkları arasında BKİ grupları ve bel/kalça oranı açısından fark saptanmadı (sırasıyla p=0,879 ve p=0,935). Sonuç: Çalışmamızda BKİ grupları ve bel/kalça oranları açısından endometrial patolojiler ve postmenopozal dönemdeki endometrial kalınlık ölçümleri arasında fark bulunamamıştır. Obezitenin değerlendirilmesinde farklı yöntemlerin de kullanılması, biyokimyasal parametrelerin eklenmesi ve hasta sayısının artırılması ile farklı sonuçlar elde edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the Relationship of Obesity and Type with Endometrial Thickness and Endometrial Patologies
2020
Yazar:  
Özet:

Obesity is associated with many problems, including gynecological diseases. Affecting various metabolic pathways and disturbing hormonal balance can cause anovulation, abnormal uterine bleeding, endometrial polyps, endometrial hyperplasia and cancer. The main source of estrogen in the postmenopausal period is the peripheral aromatization of androgen in the fat tissue. Increased levels of estrogen along with increased fat tissue with obesity can affect endometrial thickness measured by ultrasound. In the assessment of obesity can be used measurements such as body mass index (BMI), back/hole ratio, back circle, back/boy ratio, neck circle. The study was aimed at studying the relationship of the BCI and back/belly ratio with endometrial pathologies and endometrial thickness measured by ultrasound in postmenopausal patients. Tools and Methods: Between February 2020 and April 2020 Zonguldak Women-Generation and Child Diseases Hospital ginecology clinic with the cause of abnormal uterine bleeding and endometrial biopsy planned patients were taken the size, weight, back and back measurements. The patient’s BMI and bacterial ratio were calculated from the measurements obtained. Diagnoses of endometrial biopsy pathology and endometrial thicknesses measured by ultrasound during routine examination of patients in the postmenopausal period were recorded. Results: Diagnoses of endometrial pathology in patients and no difference was found between the bacterial/calculate ratio (p=0,091), the BCI values (p=0,094) and the BCI groups (p=0,194, p=0,121). The endometrial thickness of patients in postmenopausal period, measured by ultrasound, has not been distinguished in terms of the BCI groups and the back/knee ratio (respectively p=0,879 and p=0,935). In our study, there was no difference between endometrial pathologies and endometrial thickness measurements in the postmenopausal period in terms of BCI groups and bacterial/bacterial ratio. In the assessment of obesity, different results can be obtained with the use of different methods, the addition of biochemical parameters and the increase in the number of patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 398
2023 Impact/Etki : 0.093
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi