Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Cerrahi Erken Menopoz Geçiren Hastalarda Damar Sertliği Artar mı?
2021
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Cerrahi erken menopoz, doğal yaşlanma sürecinden ziyade tıbbi nedenlerle meydana gelen erken menopozdur. Nabız dalga hızı (NDH) ve büyütme indeksi (Augmentasyon indeksi, AIx), arteryel sertliğin değerlendirilmesi için basit ve invazif olmayan parametrelerdir. Bu çalışmanın amacı, cerrahi erken menopoz hastalarında arteryel sertliği araştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmaya cerrahi erken menopozlu 40 hasta ve 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların arter sertliği ve hemodinamik parametreleri, Mobil-O-Graph NG (IEM GmbH, Stolberg, Almanya) 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı monitör arteriyografisi ile ölçüldü. Bulgular: Başlangıç demografik, laboratuvar ve ekokardiyografik parametrelerde gruplar arasında fark yoktu. Cerrahi erken menopozlu hastalarda (n=40) etiyoloji değerlendirildiğinde 27 hastada (% 67.5) malignite, 11 hastada (%27.5) miyom ve 2 hastada (%5) kanama idi. Nabız dalga hızı (NDH), erken menopoz grubunda (6.5 m/s, (4,7-8,2) 5.6 m/s'ye (4,5-9,0 m/s) karşı anlamlı olarak daha yüksekti; P<0,001), ancak Alx'te istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (%28.3±10.9'a karşı %27.4±9.0; P=0.69). Ayrıca kardiyak hemodinamik parametreler ve santral aort basınçları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Cerrahi erken menopoz hastalarında arteryel sertlik, diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında önemli ölçüde artmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Does Arterial Stiffness Increase In Patients With Surgical Early Menopause
2021
Yazar:  
Özet:

Background Surgical early menopause is early menopause due to medical reasons rather than the natural aging process. Pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (AIx) are simple and non-invasive parameters for assessment of arterial stiffness. The aim of this study investigated the arterial stiffness in the surgical early menopause patients. Material and Method We included 40 patients with surgical early menopause and 40 healthy controls for the study. The patients’ arterial stiffness and hemodynamic parameters were measured with Mobil-O-Graph NG (IEM GmbH, Stolberg, Germany) 24-hour ambulatory blood pressure monitor arteriography. Result There was no difference between the groups in baseline demographic, laboratory, and echocardiographic parameters. In patients with surgical early menopause (n=40), the etiology was malignancy in 27 (67.5%), myoma in 11 (27.5%) and bleeding in 2 (5%) patients. PWV was significantly higher in the early menopause group (6.5 m/s, (4.7-8.2) versus 5.6 m/s, (4.5-9.0 m/s); P<0.001), but there was no statistically significant difference in Alx (28.3±10.9% versus 27.4±9.0%; P=0.69). Also, there was no statistically significant difference in terms of cardiac hemodynamic parameters and central aortic pressures. Conclusion Arterial stiffness is significantly increased in surgical early menopause patients compared with healthy subjects independent of other risk factors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 168
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi