Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Raloksifen ve Risedronatın Serum Biyokimyasal Belirteçler Üzerine Olan Etkilerinin Değerlendirilmesi
2014
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Osteoporoz kemik mineral yoğunluğunda (KMY) azalma ile karakterize, kırık riskini arttıran ilerleyici bir hastalıktır. Osteoporoz hala önemli bir halk sağlığı problemidir. Son yıllarda birçok yeni osteoporoz ile ilgili ilaç kullanılsada hiçbirisi tam kür sağlamaz. Bu çalışma, postmenopozal osteoporoz tedavisinde raloksifen ve risedronat tedavisinin kemik döngüsü belirteçleri ve kemik mineral yoğunluğu üzerine etkilerini karşılaştırmak amacı ile gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya postmenopozal osteoporozlu toplam 90 hasta alındı. Hastalar rastgele üç tedavi grubuna alındı. Kontrol grubuna kalsiyum ve D vitamini, bir gruba raloksifen ve kalsiyum-D vitamini, diğer gruba da risedronat ve kalsiyum-D vitamini verildi. Kemik döngüsü belirteçlerinden osteokalsin ve serum C-telopeptid (CTX) tedavi öncesi ve 3. 6. 9. 12. aylarda serum değerleri ölçüldü. Tedavinin başlangıcında ve 12 ay sonunda Dual enerji x-ışını absorbsiometrisi (DXA) ile KMY ölçüldü. Bulgular: Serum CTX düzeylerinde tüm gruplarda üçüncü aydan itibaren anlamlı bir azalma görüldü ve tüm tedavi boyunca devam etti (p<0,001). Kemik döngüsü belirteçlerinden serum osteokalsin değerlerinde tedavinin üçüncü ayından itibaren kontrol grubuna göre raloksifen ve risedronat tedavisi alan hastalarda anlamlı bir düşüş gözlendi (p<0,001). Tedavi alan hasta gruplarında kontrol grubuna göre L1-L4 KMY ve femur total KMY değerlerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir artış görüldü (p<0,001 ve p<0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda risedronat ve raloksifen tedavisinin her ikisininde etkin olduğu ve aralarında fark olmadığı gözlemlendi.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi