Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Adölesanlarda Polikistik Over Sendromu Tanısında AMH, SHBG ve LH/FSH Oranının Rolü
2024
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Adölesanlarda polikistik over sendromu (PKOS) tanısı tartışmalıdır. Bu nedenle PKOS tanısı için yardımcı belirteçlere ihtiyaç vardır. PKOS’lu adölesanları taramak ve PKOS tanısında hangisinin tanısal değerinin daha fazla olduğunu araştırmak için Luteinizan hormon (LH)/folikül uyarıcı hormon (FSH) oranı, serbest androjen indeksi (SAI), anti-müllerian hormon (AMH) ve seks hormon bağlayıcı globulin (SHBG) düzeylerinin yararlı ve değerli bir test olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya PKOS tanılı 56 ve sağlıklı 70 kız dahil edildi. PKOS’u teşhis etmek için Pediatrik Endokrin Derneği kriterleri kullanıldı. Klinik muayeneleri ve hormon tahlilleri yapıldı. Bulgular: PKOS grubunda kontrol grubuna göre LH/FSH oranı ve SAI düzeyleri anlamlı olarak yüksek, SHBG düzeyleri anlamlı olarak düşük saptandı (p<0.001). PKOS tanısı için en iyi belirteç AMH olarak bulundu. PKOS’lu tüm adölesanlarda, obezite/fazla kilodan bağımsız olarak, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksek AMH seviyeleri gözlendi (p<0.001). PKOS’lu vakaları sağlıklı kontrollerden ayırt etmek için LH/FSH oranı eşik değeri %77 duyarlılık ve %77 özgüllük ile 1.48 ng/ml ölçüldü. Sonuç: AMH, SAI ve LH/FSH oranı, PKOS kriterlerinin varlığında PKOS tanısında yararlı ve değerli testler olabilir. AMH PKOS’lu hastalarda en güçlü tanısal belirteç olarak bulundu.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of The Amh, Shbg, Free Androgen Index and Lh/fsh Ratio In The Diagnosis Of Polycystic Ovary Syndrome In Adolescent
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: Polycystic ovary syndrome (PCOS) diagnosis is controversial in adolescents. Therefore, auxiliary markers are required for the diagnosis of PCOS. We aimed to evaluate whether luteinizing hormone (LH)/ follicle-stimulating hormone (FSH) ratio, free androgen index (FAI), anti-Mullerian hormone (AMH), and sex hormone-binding globulin (SHBG) levels are a useful test to screen adolescents with PCOS and to investigate which of them has more diagnostic value in the PCOS diagnosis. Material and Methods: A total of 56 girls with PCOS and 70 healthy girls consisted in this study. Pediatric Endocrine Society criteria were used to diagnose PCOS. Clinical examinations and hormonal assays were performed. Results: The LH/FSH ratio, and FAI levels were detected significantly higher, and SHBG levels were detected significantly lower in the PCOS group than in the control group (p<0.001). The best marker for PCOS diagnosis was found as AMH. In all adolescents with PCOS, irrespective of obesity/overweight, significantly higher AMH levels were observed compared to the control subjects (p<0.001). Also, we measured a LH/FSH ratio cut-off value of 1.48 ng/ml with 77% sensitivity and 77% specificity to differentiate cases with PCOS from healthy controls. Conclusion: AMH, FAI, and LH/FSH ratio could be usefull and valuable tests for the PCOS diagnosis in the presence of the PCOS criteria. AMH was found to be the strongest diagnostic marker in patients with PCOS.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi