Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
MEHMED ŞEVKET VE ŞİİRLERİNDE HZ. PEYGAMBER SEVGİSİ
2018
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Urfalı Mehmed Şevket, Tanzimat sonrası dönemde Klasik Türk Edebiyatı sahasında şiirler kaleme almış Şanlıurfa’nın yetiştirdiği önemli şairlerden birisidir. Asıl adı Mehmed olan şair, 1278/1861-62 yılında Urfa’da doğmuştur. Şiirlerinde Şevket mahlasını kullanan şair, eğitime hazırlık sadedinde temel bilgileri ağabeyi Şair Hikmet’in yanında almaya başlamış, eğitimine Hasan Paşa ve Halîlü’r-Rahmân Medreselerinde devam etmiştir. Mehmed Şevket’in şiirlerinden yola çıkarak kendisinin, Arapça ve Farsçayı bilen, entelektüel düzeyi yüksek bir münevver olduğu anlaşılmaktadır. Şair, 1337/1918-19 yılında Urfa’da vefat etmiştir. Mehmed Şevket, Tanzimat’ın ilanından sonra; dünya görüşünden güzellik telakkîlerine, nazım şekillerinden yeni türlere kadar pek çok alanda yenilik ve değişimlerin yaşandığı bir süreçte; eski edebiyatın hayata bakış açısı, mecazları, mazmunları ve nazım şekillerini koruyarak şiirler yazan bir şairdir. Abdülkadir Karahan’ın yayımlamış olduğu 170 adet şiiri incelendiğinde, Hz. Peygamber ve Âl-i Beyt sevgisinin yoğunluğu dikkat çekmektedir. Bu itibarla makalemizde; Hz. Muhammed (s.a.v.)’in peygamberlik yönü, isimleri, sıfatları, Ehl-i Beyti ve hadislerinden yapılan iktibaslar örnek beyitlerle ele alınmış; böylece Mehmed Şevket’in Hz. Peygamber tasavvuru ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi