Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Rinojenik Baş Ağrısı Olan Hastalarda Paranazal Sinüs Hacimlerinin ve Anatomik Varyasyonların Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Rinojenik baş ağrısı altta yatan herhangi bir rinolojik hastalık olmadan nazal kavite ve paranazal sinüslerle ilgili özellikler nedeniyle ortaya çıkabilen, yaygın bir bulgudur. Rinojenik baş ağrısının oluşumunda paranazal sinüs hacimleri ve anatomik varyasyonların etkisi olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı rinojenik baş ağrısı olan hastaların paranazal sinüs hacimlerini ve sık karşılaşılan anatomik varyasyonların sıklığını ve bu parametrelerin bu bulgunun gelişimindeki etkisini araştırmaktır. Materyal ve metod: Rinojenik baş ağrısı nedeniyle nöroloji bölümü tarafından kulak burun boğaz bölümüne yönlendirilmiş 72 adet hastanın paranazal sinüs tomografileri ve dosyaları retrospektif olarak değerlendirlmiştir. Hacimler sinüs volüm indeks metodu ile hesaplanmış ve anatomik varyasyon olarak septal spur, konka bülloza, onodi hücresi, haller hücresi, agger nazi hücresi ve paradoksik orta konka varlığı değerlendirilmiştir. Kontrol grubu olarak estetik amaçla açık teknik rinoplasti ameliyatı yapılmış 40 adet hastanın verileri alınmıştır ve ortaya çıkan sonuçlar istatistiksel olarak kıyaslanmıştır. Bulgular: Hasta grubunda frontal sinüs volüm indeksi 4,57 cm3, kontrol grubunda ise 6,02 cm3 olarak ölçülmüş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Diğer paranazal sinüs hacimlerinde her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Anatomik varyasyon olarak sadece septal spur varlığı hasta grupta daha sık olarak gözlenmiş ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı olarak bulunmuştur. Diğer anatomik varyasyonlar ile ilgili her iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Sonuç: Rinojenik baş ağrısı oluşumunda sinüs hacimlerinin azlığının bir etkisi olabilir. Septal spur varlığı olası bir mukozal kontakt noktası yaratarak rinojenik baş ağrısına yol açabilir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Paranasal Sinus Volumes and Anatomic Variations In Patients With Rhinogenic Headache
2022
Yazar:  
Özet:

Background: Rhinogenic headache is a common finding that may occur due to features related to the nasal cavity and paranasal sinuses without any underlying rhinological disease. It is thought that paranasal sinus volumes and anatomical variations may have an effect on this symptom. The aim of this study is; to investigate the paranasal sinus volumes and remarkable anatomical variations in patients with rhinogenic headache. Materials and methods: Paranasal sinus tomography images and hospital files of 72 patients who were referred to the otolaryngology department were evaluated retrospectively. The volumes were calculated by the sinus volume index method and the presence of septal spur, concha bullosa, onodi cell, haller cell, agger nasi cell and paradoxical middle turbinate were evaluated as anatomical variations. As the control group, the data of 40 patients who were operated with open technique rhinoplasty for esthetic purposes were taken and the results were compared statistically. Results: The frontal sinus volume index was 4.57 cm3 in the patient group and 6.02 cm3 in the control group, and this difference was statistically significant. No significant difference was found between the two groups in other paranasal sinus volumes. The presence of septal spur was observed more frequently in the patient group, and this result was found to be statistically significant. There was no significant difference between the two groups regarding other anatomical variations. Conclusions: The low sinus volume may have an effect on the formation of rhinogenic headache. The presence of a septal spur may create a possible mucosal contact point, leading to rhinogenic headache.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 171
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi