Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Kopula Yöntemi ile Osmaniye Bölgesinin İki Değişkenli Kuraklık Frekans Analizi
2021
Dergi:  
Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems
Yazar:  
Özet:

Çok değişkenli frekans dağılımları, hidrolojik tasarım ve risk yönetimi için giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Geleneksel çok değişkenli dağılımlar, tüm bileşen marjinallerinin aynı dağılım ailesinden olması gerektiği için ciddi şekilde sınırlamalara sahiptir. Kopula yöntemi, bu sınırlamanın üstesinden gelen çok değişkenli dağılımların türetilmesi için yeni ortaya çıkan bir yaklaşımdır. Bu çalışmada, Osmaniye ilinin yağış istasyonu uzun dönem veriler ile kuraklık analizi kopula fonksiyonu kullanılarak hesaplanmıştır. İlk olarak, kuraklık parametreleri olan kuraklık süresi ve şiddeti SPI metodu kullanılarak elde edilmiştir. Gözlemlenen kuraklık süresi için Lognormal, kuraklık şiddeti için ise Weibull en uygun marjinal dağılım olarak bulunmuştur. Her bir kuraklık parametresi için tek değişkenli dağılım fonksiyonu elde edildikten sonra, Gumbel kopulası belirlenen 10 kopula fonksiyonu arasında Akaike Bilgi Kriteri (AIC), Bayes Bilgi Kriteri (BIC), Maksimum olabilirlik (MLE) yöntemleri ve kuyruk bağımlılığı da dikkate alınarak seçilmiştir. En son olarak Osmaniye ili kuraklık ortak dönüş periyodu hesaplanmış olup, muhtemel yapılması düşünülen su temini sistemi, hidrolik tasarım ve su yönetimi gibi konularda yararlı bilgiler sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Copula method and two variable drought frequency analysis of the Ottoman region
2021
Yazar:  
Özet:

Multi-variable frequency distribution is becoming increasingly important for hydrological design and risk management. Traditional multi-variable distribution has severe restrictions because all component margins must be from the same distribution family. The Copula method is a newly emerging approach to generating multi-variable distribution that overcome this limitation. In this study, the Osmaniye province's rain station was calculated using the drought analysis copy function with long-term data. First, the duration and severity of drought with dryness parameters are obtained using the SPI method. For the observed drought period, Lognormal was found as the most suitable marginal distribution for the severity of drought, while Weibull was found as the most suitable marginal distribution. After the single variable distribution function for each drought parameter has been obtained, the Gumbel copule is selected among the 10 determined copule functions, taking into account the Akaike Information Criterion (AIC), the Bayes Information Criterion (BIC), the Maximum Probability (MLE) methods and the corner dependency. Lastly, Osmaniye or drought has been calculated the common return period, and it provides useful information on topics such as the water supply system, hydraulic design and water management that is considered to be done.

Anahtar Kelimeler:

Bivariate Drought Frequency Analysis Based On Copula Theory For Osmaniye Region
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 388
Atıf : 851
2023 Impact/Etki : 0.067
Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems