Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
1850 Tarihli Ticaret Kanunu’nda ve Osmanlı Hukuk Literatüründe Anonim Şirketler Ve Bu Şirketlerin Tüzel Kişiliği Meselesi
2024
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kâr amacı güden bir özel hukuk tüzel kişisi olarak anonim şirket türü, sınırlı sorumluluk ilkesi kapsamında girişimciliğe ve dolayısıyla sermaye birikimine önemli katkı sağlamaktadır. Temel yapı taşını sermayenin oluşturduğu kapitalist sistemin, var olan şirket türlerini zamanla kendi amaçları doğrultusunda şekillendirmesi neticesinde anonim şirketler, bu sisteme en iyi hizmet eden araçlardan biri olarak ortaya çıkmıştır. Söz konusu durumun hukuk düzenine yansımasını gözler önüne seren en önemli hususlardan biri, 19.yüzyılda, gerçek kişilerin değil, onların sermayelerinin toplamından oluşan bu şirketin, bir hukuki şahsiyet olarak tanınmasıdır. Batı kaynaklı bu dönüşüm, Osmanlı Devleti’nde ise Batı’dakinden çok farklı dinamiklerin zorlamasıyla, özellikle yabancı devletlerin etki ve baskılarıyla meydana gelmiştir. Bu dönemde Osmanlı’nın birçok Avrupalı devlet ile imzalamak zorunda kaldığı ticaret antlaşmaları neticesinde meydana gelen “serbest ticaret” düzeni, Osmanlı’nın geleneksel ekonomik ve hukuki yapısında köklü değişimlere sebep olarak liberalleşme ve modernleşme için uygun zemini hazırlamıştır. Bu süreçte, giderek emperyalizmin etkisine daha fazla giren Osmanlı Devleti’nde, modern şirketler hukukunun kabulüyle birlikte bu şirketlerin etkinlik sağlayabilmeleri hükümler öngörülmüştür. Aynı zamanda bu şirket türü, milli amaçlarla yabancı sermaye ile rekabet edebilecek konuma gelmek için Osmanlı devlet adamları ve aydınlar tarafından önemi ortaya konulan ve teşvik edilen bir mekanizmayı da teşkil etmiştir. Ancak neticede umulan fayda, yabancı sermayenin izin verdiği oranda gerçekleşmiş; yabancı sermayeye yardım olmaktan öteye gidememiştir. Osmanlı Devleti’ndeki dini ve geleneksel şartlarla uyumsuzluğuna karşın, anonim şirket türü ve bu şirketlerin tüzel kişi olarak kabulü, söz konusu durumu gözler önüne sermekle birlikte, ekonomik faktörlerin hukuku şekillendirmesine hukuk tarihimiz açısından önemli bir örnek niteliği de teşkil etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Issue Of Joint Stock Companies and The Legal Entitiy Of These Companies In The Commercial Code Of 1850 and In The Ottoman Legal Literature
2024
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 860
Atıf : 5.589
2023 Impact/Etki : 0.137
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi