Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 17
 İndirme 6
BİRİNCİ SINIF HEMŞİRELİK VE EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞ ETME BİÇİMLERİNE GÖRE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK DÜZEYLERİ
2015
Dergi:  
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci sınıf hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin stresle baş etme biçimlerine göre psikolojik sağlamlık düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tasarımdaki bu çalışma, Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi birinci sınıfta okuyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 117 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler; öğrencilerin sosyodemografik özelliklerini saptamaya yönelik anket formu ile Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Yılmazlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değer gibi tanımlayıcı istatistikler ile korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin psikolojik sağlamlık puan ortalamalarının 191.66±29.38 olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler, stresle başa çıkma yöntemi olarak kendine güvenli yaklaşım 2.17±0.42 ile iyimser yaklaşımı 2.02±0.47 , boyun eğici yaklaşım 0.98±0.54 ile çaresiz yaklaşımdan 1.40±0.57 daha fazla kullanmaktadırlar. Korelasyon analizi sonuçlarına göre öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile kendine güvenli yaklaşımları arasında pozitif yönde zayıf ilişki r=0.493, p=0.000 , çaresiz yaklaşımları arasında negatif yönde kuvvetli ilişki r=-0.606, p=0.000 , boyun eğici yaklaşımları arasında negatif yönde zayıf ilişki r=-0.420, p=0.000 ve iyimser yaklaşımları arasında pozitif yönde zayıf ilişki r=0.300, p=0.001 vardır. Sonuç: Öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeyleri çok yüksek değildir. Psikolojik sağlamlık düzeyleri stresle baş etme biçimlerinden etkilenmektedir. Sorun odaklı baş etme biçimlerini daha fazla kullanmalarına karşın duygu odaklı baş etme biçimlerini daha az kullanmaları ve sosyal destek arama yaklaşımını daha fazla kullanmaları konusunda güçlendirme programlarının planlanıp uygulanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Psychological health levels in accordance with the criteria of stress and stress of nursing and abortion students
2015
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to determine the levels of psychological strength according to the ways in which first-class nursing and abortion students deal with stress. Tool and Method: This study in the characteristic design was conducted with 117 students who study in the first class at the Faculty of Health Sciences of the University of Giresun and agree to participate in the study. The data was collected using the scale of stress-dealing patterns and the scale of disability with the survey form to determine the students’ sociodemographic characteristics. In the assessment of data, correlation analysis was used with identifying statistics such as number, percentage, arithmetic average, standard deviation, minimum and maximum value. Results: The student's psychological stability score was 191.66±29.38. Students use an optimistic approach with 2.17±0.42 as a method of coping with stress with an optimistic approach with 2.02±0.47 and a desperate approach with 0.98±0.54 with an optimistic approach with 1.40±0.57. According to the results of the correlation analysis, there is a weak relationship in the positive direction between the levels of psychological strength and self-sufficient approaches of the students r=0.493, p=0,000, a strong relationship in the negative direction between the desperate approaches r=0.606, p=0,000, a weak relationship in the negative direction between the necklace approaches r=-0.420, p=0,000 and a weak relationship in the positive direction between the optimistic approaches r=0.300, p=0.001. The result: the levels of psychological strength of students are not too high. The levels of psychological strength are influenced by the ways of coping with stress. Although they use more problem-focused approaches, it is recommended that they use less emotional-focused approaches and use more approaches to seek social support to plan and implement strengthening programs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.085
Atıf : 3.389
2023 Impact/Etki : 0.132
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi