Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
COVID-19 Pandemisinde Gebelikten Doğum Sonrasına Ruh Sağlığı: Boylamsal Bir Çalışma
2023
Dergi:  
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, prenatal dönemde COVID-19 tanısı konmuş veya temaslı gebelerin stres düzeylerinin pastpartum dönemdeki anksiyete ve depresyon semptomlarına etkisini belirleyerek, gebelik sürecini sağlıklı geçirenlerle karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: İnternet tabanlı longitudinal tipte olan bu çalışma, COVID-19 (+) gebeler (n=91), COVID-19 (+) ile temaslı gebeler (n=74) ve sağlıklı gebelerle (n=220) yürütüldü. Bulgular: COVID-19 (+) gebelerin %51,4’ünde şiddetli düzeyde anksiyete, %28,7’sinde depresyon varlığı belirlendi. Pozitif gebelerin NuPDQ ve BAI puan ortalamalarının temaslı ve sağlıklı gebelerden daha yüksek olduğu saptandı. EPDS puan ortalamaları karşılaştırıldığında, gebeliğinde pozitif ve temaslı olanların postpartum dönem puan ortalamalarının sağlıklı gebelerden daha yüksek olduğu belirlendi. Gebelerin COVID-19’dan ve sosyal izolasyondan psikolojik etkilenimleri ile NuPDQ (sırasıyla r=0,316, r=0,279), BAI (sırasıyla r=0,337, r=0,293) ve EPDS (sırasıyla r=0,333, r=0,311) arasında pozitif yönde ilişki olduğu belirlendi. Sonuç: Sonuçlarımız, gebelik süresince COVID-19 tanı almış ve/veya temaslı olmuş kadınlara postpartum dönemde acil psikososyal destek sağlama ihtiyacına işaret ediyor.

Anahtar Kelimeler:

Mental Health Of Covid-19 Pandemic From Pregnancy To Postpartum Period: A Longitudinal Study
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aimed to determine the effect of stress levels of prenatally diagnosed or contacted pregnant women on anxiety and depression symptoms in the postpartum period and compare them with those who had a healthy pregnancy period. Materials and Methods: This internet-based longitudinal study was conducted with pregnant women with COVID-19(+) (n=91), contact with COVID-19(+) (n=74), and healthy pregnant women (n=220). Results: Severe anxiety was found in 51.4% of COVID-19(+) pregnant women, and depression was found in 28.7%. NuPDQ and BAI mean scores of positive pregnant women were higher than contact and healthy pregnant women. When the EPDS score averages were compared, it was determined that the postpartum period mean scores of those who were positive during pregnancy and were in contact were higher than those of healthy pregnant women. There is a positive correlation between the psychological effects of pregnant women from COVID-19 and social isolation and NuPDQ (r=0.316, r=0.279), BAI (r=0.337, r=0.293) and EPDS (r=0.333, r=0.311) respectively relationship was determined. Conclusion: Our results point to the need to provide urgent psychosocial support in the postpartum period to women who were diagnosed and/or had contact with COVID-19 during pregnancy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 463
Atıf : 731
Online Türk Sağlık Bilimleri Dergisi