User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 41
 Downloands 7
Türkiye’de Siyasi Partilerin Teröre Yaklaşımları
2022
Journal:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Devletlerin güvenliklerini ve bekalarını tehdit eden en önemli sorunların başında terör sorunu gelmektedir. Bu bakımdan Türkiye, uzun yıllardan beri terörün etnik, ideolojik ve dini motifli her varyantıyla mücadele etmektedir. Demokratik siyasal sistemlerin vazgeçilmez unsurlarından olan ve yasama ve yürütme erkinde önemli rol sahibi olan siyasi partiler, ülkedeki mevcut sorunların tespiti, çözüm önerileri ve devlete aktarılmasına ve buna yönelik politikalar üretilmesine aracılık etmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada, Türkiye’de siyasi partilerin terör sorununa yönelik yaklaşımları seçim beyannameleri ve parti programları üzerinden incelenmektedir. Bu doğrultuda, terörün siyasal partiler tarafından nasıl algılandığı sorusuna cevap arayan bu çalışmanın amacı, Türkiye’de Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin teröre yönelik yaklaşımlarını ortaya koymaktır. Çalışmada yöntem olarak, bu partilerin genel seçim beyannameleri, tüzükleri ve parti programları çerçevesinde doküman analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda HDP dışında tüm partilerin terörü bir sorun alanı olarak gördüğü ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirdiği görülmektedir. Meclis’teki partilerin terör sorunu yalnızca güvenlik tedbirleriyle değil, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla ele alınması ve bu kapsamda çözüm politikaları geliştirilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Terörizm, kaynakları, çözüm yolları ve mücadele yöntemleri konusunda partilerin farklı yaklaşımları ve düşünceleri olmasına rağmen partilerin çoğunluğu tarafından terörün bir sorun alanı olarak görüldüğü de söylenebilir.

Keywords:

Approaches Of Political Parties In Turkey To Terrorism
2022
Author:  
Abstract:

Terrorism is one of the most important problems that threaten the security and survival of states. Political parties, which have an important role in the legislative and executive powers, which are indispensable elements of democratic political systems, act as an intermediary in determining the existing problems in the country, offering solutions and transferring them to the state, and producing policies for this. The approaches of political parties to the problem of terrorism in Turkey are examined through election manifestos and party programs. The aim of this study, which seeks an answer to the question of how terrorism is perceived by political parties, is to reveal the approaches to terrorism of political parties that have a group in the Turkish Parliament. As a method, document analysis was carried out within the framework of the general election declarations, bylaws and party programs of these parties. In the result, it is seen that all parties except HDP see terrorism as a problem area and develop solutions for it. They state that the parties in the parliament should address the terrorism problem not only with security measures, but also with its social and economic dimensions, and solution policies should be developed within this scope.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.665
Cite : 9.584
2023 Impact : 0.274
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi