Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 80
 İndirme 15
Yeniden İşlevlendirme Kapsamında Tarihi Yapı Örneği; Kırşehir Cacabey Cami Analizi
2021
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumun kültürünü yansıtan ve sahip olduğu değerleri en iyi şekilde ifade eden tarihi yapılar ait olduğu yılların önemli hazinelerindendir. İnşa edilmelerinden itibaren birçok farklı dış etkiye maruz kalan tarihi yapıların gelecek kuşaklara sağlıklı biçimde ulaştırılabilmeleri büyük önem arz etmektedir. Sürdürülebilirliklerini korumada yapının mevcut halinin, kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilecek duruma gelebilmesi için farklı müdahaleler ile iyileştirmeler yapılmaktadır. Bu iyileştirmelerden birisi olan yeniden işlevlendirme, zaman içerisinde gelişen durumlara ve değişen şartlara bağlı olarak işlevini yitiren yapıların korunabilmesi adına tercih edilen yaygın bir uygulamadır. Fiziksel, mekânsal ve anlamsal dönüşümler içeren “yeniden işlevlendirme” kavramı eski işlevini kaybetmiş olan yapıya özgün işlevi dışında yeni bir kullanım alanı tanımlayan süreçtir. Bu çalışmada Anadolu’nun ilk rasathanesi olduğu düşünülen ve Kırşehir ili için bir sembol haline gelen Cacabey Medresesinin yeniden işlevlendirme süreci ele alınmıştır. Yapının tarihçesi hakkında bilgi verilmiş, mimari ve yapısal öğelerine değinilmiş, zaman içerisinde kazandığı işlevlerden ve geçirdiği onarımlardan bahsedilmiştir. Yapıldığı dönemin önemli bir ihtiyacını karşılayan ve eğitim amaçlı inşa edilen bu yapı, zamanla özgün işlevini yitirmiş ve günümüzde cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Cami işlevini kazanmasının bir sonucu olarak yapıda, ihtiyaca yönelik zorunlu mimari değişiklikler yaşanmış, bu değişikler ile yapı tekrar kullanıma açılmıştır. Kaybolan medrese işlevi ve yeniden tanımlanan cami işlevi sürecinde yapının kazandığı ya da kaybettiği mimari ve yapısal öğeler, plan ve kesit bazında incelenmiştir. Tanımlanan yeni işlevin yapının eski kimliğine, özgün mimarisine ve bulunduğu bölgeye uyumu sosyo-kültürel, ekonomik ve fiziksel açıdan değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yapının uzun yıllar korunabilmesinde restorasyon çalışmaları kadar yeniden işlevlendirilmesinin de önemli bir etkisi olduğuna ve tanımlanan cami işlevinin yapı ile en uyumlu işlev olduğuna karar verilmiştir. Yeni işlev ile birlikte Cacabey Cami kültürel turizme katkı sağladığı, sosyal açıdan insan ve çevre ile uyum yakaladığı, fiziksel olarak geri alınabilir müdahaleler içerdiği ve özgün halinin okunabilirliğini korunduğu için Kırşehir kentinde gurur duyulacak bir hazinedir.

Anahtar Kelimeler:

Historical building example in the framework of re-functioning; Kırşehir Cacabey Cami analysis
2021
Yazar:  
Özet:

Historical structures that reflect the culture of society and best express the values it possesses are one of the important treasures of the years in which it belongs. Many of the historical structures that have been exposed to different external effects since their construction are of great importance that they can be transported to future generations in a healthy way. In the preservation of their sustainability, improvements are made with different interventions so that the current state of the structure can come to a state that can meet the needs of the user. One of these improvements is the re-functioning is a common practice that is preferred for the protection of structures that lose their function depending on developing conditions and changing conditions over time. The concept of "reactivation" which includes physical, spatial and meaningful transformations is a process that defines a new area of use beyond its original function to the structure that has lost its old function. In this study, the process of re-functioning of Cacabey Medresesi, which is considered to be the first rasathan of Anadolu and became a symbol for the province of Kırşehir, has been discussed. It has been given information about the history of the building, referred to the architectural and structural elements, the functions it gained in time and the repairs it spent. This building, which meets a significant need of the time it was built and built for educational purposes, has lost its original function over time and has now begun to be used as a mosque. As a result of the acquisition of the Cami function, the structure has experienced compulsory architectural changes to the need, with these changes the structure has been reopened for use. The missing medrese function and the re-defined mosque function process of the architectural and structural elements that the structure gained or lost, the plan and the cuts were studied on the basis. The conformity of the new function defined to the old identity of the structure, the original architecture and the area in which it is located; has been assessed from a socio-cultural, economic and physical point of view. As a result, it has been decided that the restructuring of the structure can be preserved for many years as well as the restoration work has an important impact and that the defined mosque function is the most compatible function with the structure. With the new function, Cacabey Cami is a treasure that will be proud in the city of Kırşehir because it contributes to cultural tourism, socially adapts to people and the environment, contains physically recoverable interventions and preserves the readability of its original state.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 391
Atıf : 4.334
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q1
11/520

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q1
13/239

Filoloji Temel Alanı
Q1
1/84

Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi