Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 4
Bir Çocuk ve Ergen Yataklı Psikiyatri Servisinde Tedavi Gören Hastaların Klinik ve Sosyodemografik Özellikleri
2023
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada pandemi sürecinde Ankara Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Servisinde yatarak tedavi gören hastaların klinik ve sosyodemografik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Mart 2021-Mart 2022 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Servisinde yatarak tedavi gören hastaların yatış dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastalar sosyodemografik veriler, yatış sırasında aldıkları tanı ve tedaviler, yatış süresi, yatış ve taburculuk sırasındaki Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİÖ) puanları açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda toplam 132 olgunun (86 kız, 46 erkek) yaş ortalaması 15.1±1.8 yıl olarak bulunmuştur. Olguların %30.3’ü (n=40) major depresif bozukluk (MDB), %25’i (n=33) psikotik bozukluk, %14.4’ü yeme bozuklukları (n=19) ve %30.3’ü (n=40) diğer bozukluklar idi. Olguların %63.6’sında (n=84) klinik bozukluk tanısına eşlik eden komorbid başka bir bozukluğun varlığı saptanmıştır. Kız cinsiyetinde yeme bozukluğu, komorbidite varlığı ve antidepresan kullanımı anlamlı yüksek bulunmuştur. Hastaların almış olduğu tanılara göre yatış-çıkış Klinik Global İzlenim Ölçeği hastalık şiddeti (KGİÖ-HŞ) skorları karşılaştırıldığında, MDB, bipolar bozukluk (BPB), psikotik bozukluk, yeme bozukluğu, davranım bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)’nun anlamlı düzeyde farklılık gösteren bozukluklar olduğu saptanmıştır. Yatış-çıkış KGİÖ yan etki skorları arasında ise yalnızca BPB için anlamlı düzeyde farklılık saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda serviste yatarak tedavi gören hastaların en sık major depresif bozuk, psikotik bozukluk ve yeme bozukluğu tanılarının olduğu ve her 3 olgudan ikisine eşlik eden bir komorbidite varlığı saptanmıştır. Ülkemizde çocuk ve ergen psikiyatri servisleri az sayıda olup bu konuda yapılan çalışmalara az rastlanmakta, çalışmamızın çocuk ruh sağlığı yataklı servisleri hakkındaki alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Clinical and Sociodemographic Characteristics Of Patients Hospitalized In A Child and Adolescent Psychiatry Inpatient Unit
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: In this study, it was aimed to examine the clinical and sociodemographic characteristics of patients hospitalized in Ankara City Hospital Child and Adolescent Psychiatry Inpatient Unit during the pandemic period. Material and Methods: Medical records of children and adolescents who were hospitalized in Ankara City Hospital Child and Adolescent Psychiatry Inpatient Unit between March 2021 and March 2022 were retrospectively analyzed. Patients were evaluated in terms of sociodemographic characteristics, clinical diagnosis and treatment, duration of hospitalization, and Clinical Global Impression Scale (CGI) scores at admission and discharge. Results: In our study, the mean age of 132 cases (86 girls, 46 boys) was found 15.1±1.8 years. The main diagnoses of the subjects were 30.3% (n=40) major depressive disorder, 25% (n=33) psychotic disorder, 14.4% (n=19) eating disorders, and the remaining 30.3% (n=40) were other disorders. Comorbidity was found in 63.6% (n=84) of the cases. The presence of eating disorders, comorbidity and antidepressant use were found significantly higher in females. There was a significant differences in major depressive disorder (MDD), bipolar disorder (BD), psychotic disorder, eating disorder, conduct disorder, and post-traumatic stress disorder (PTSD) between admission and discharge CGI-Severity (CGI-S) scores. In addition, there was a significant difference between admission and discharge CGI side effects scores only for BD. Conclusion: In our study, major depressive disorder, psychotic disorder, and eating disorder were the most common diagnoses of cases hospitalized in inpatient unit. There was a comorbidity accompanying two out of every three cases. There are few child and adolescent psychiatry services in our country, and studies on this subject are scarce. It is thought that our study will contribute to the literature on child and adolescent psychiatry inpatient units.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi