Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 98
 İndirme 21
Sosyal Medya ve Kriz İletişimi
2020
Dergi:  
Selçuk İletişim
Yazar:  
Özet:

Küreselleşmeyle birlikte artan rekabet ortamında kurumlar yeni bir ekosistem içerisinde yer almaktadırlar. Bu sistem içerisinde kurumların varlıklarını sürdürebilmek, itibarlarını koruyabilmek için etkili kriz iletişimi stratejileri geliştirmeleri gerekmektedir. Özellikle son yıllarda kriz stratejilerini uygulamak ve mesajlarını aktarmak için kullanılan sosyal medya kanalları ile durum daha da karmaşık bir hale gelmiştir. Bu noktadan hareketle Facebook’un, büyük bir sosyal medya şirketi ve aynı zamanda sosyal medyayı en iyi kullanabilecek kurumlardan biri olduğu düşüncesiyle Cambridge Analytica şirketinin Facebook’ta 87 milyon kişinin verilerini ele geçirmesi sonucunda ortaya çıkan küresel ölçekli kriz Facebook bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu amaçla çalışmada Facebook’un 2018 yılında yaşadığı bu krizin kurum tarafından nasıl yönetildiği, kalitatif bir yöntem olan, durum çalışmasıyla ortaya konulmuştur. Bu çalışmada durumun incelenebilmesi için araştırma deseninde olaylar kronolojik olarak sıralanmış ve betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda Facebook 2018 Cambridge Analytica krizi, kriz öncesi dönem, kriz dönemi ve kriz sonrası dönem olarak üç ana başlıkta ele alınmıştır. Betimsel araştırma kapsamında Timothy W.Coombs’un durumsal kriz iletişim teorisinden yola çıkarak Facebook’un krize yanıt stratejileri değerlendirilmiştir. Veri toplamak amacıyla konuyla ilgili internet siteleri, arşiv kayıtları, dokümanlar ile yöneticilerin Facebook gönderilerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarında ise Facebook’un 2006 yılından 2018 yılına kadar gizlilik politikaları ve veri ihlali gibi konularda yeniden inşa stratejilerinden özür dilemeyi ve destekleme stratejilerinden paydaşlarını övmeyi kullanarak olumlu bir algı yaratmaya çalıştığı görülmektedir. Facebook Cambridge Analytica krizinde ise yine aynı stratejileri kullandığı gözlemlenmiş ancak krize karşı aldığı geç reaksiyon zayıf bir halkla ilişkiler uygulaması olarak dikkat çekmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Social Media and Crisis
2020
Yazar:  
Özet:

In a growing competition environment with globalization, institutions are part of a new ecosystem. In this system, the institutions need to develop effective crisis communication strategies to maintain their existence and to preserve their reputation. Especially in recent years, the situation has become even more complicated with social media channels used to implement crisis strategies and transmit their messages. From this point of view, the global crisis arising from Facebook’s view to the fact that Facebook is a large social media company and one of the institutions that can also use social media, the Cambridge Analytica company has captured the data of 87 million people on Facebook. For this purpose, the study revealed how this crisis that Facebook experienced in 2018 was managed by the institution, a quality method, by the situation study. In this study, for the study of the situation, the events in the research pattern were chronologically classified and the visual research method was used. In this context, Facebook 2018 Cambridge Analytica has been discussed in three main topics: the crisis, the pre-crisis period, the crisis period and the post-crisis period. Based on Timothy W. Coombs’ situational crisis communication theory, Facebook’s crisis response strategies have been evaluated. In order to collect data, the relevant websites, archive records, documents and Facebook posts of the administrators have been used. The research finds that Facebook has been trying to create a positive perception by apologizing for its rebuilding strategies on issues such as privacy policies and data breaches from 2006 to 2018, and by praising its stakeholders on its support strategies. In the Cambridge Analytica crisis, Facebook has observed the same strategies, but the late reaction to the crisis has noted it as a weak public relations application.

Anahtar Kelimeler:

Social Media and Crisis Communication
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Selçuk İletişim

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 718
Atıf : 7.632
2023 Impact/Etki : 0.7
Selçuk İletişim