Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 2
Erkeklerde Kemik Mineral Dansite Belirteçleri
2011
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Erkeklerin yaşlanmakla kemik yoğunluklarının azaldığı ve osteoporoz açısından risk altında oldukları iyi bilinmektedir. Erkeklerde osteoporoz için risk faktörleri halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı orta yaşlı Türk erkeklerinde kemik mineral yoğunluğu (KMY) belirleyicilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Yüz doksan üç, 35-65 yaş arasında erkek değerlendirilmiştir. Kemik yoğunlukları dual-enerji X-ray absorpsiyometri (DEXA) kullanılarak ölçüldü. Hastalar, yaş, boy, kilo, eğitim durumu, osteoporoza neden olabilecek malignansi, nörolojik, romatolojik hastalıklar gibi komorbidite ve kemik metabolizmasını etkileyen ilaçlar (antikonvülzanlar, diüretikler, tiroid hormonu, kortikosteroidler, heparin, varfarin, metotreksat ve siklosporin), sigara öyküsü, fiziksel aktivite ve kalsiyum alımını içeren bir anket kullanılarak görüşülmüştür. Bulgular: Lomber KMY değerlerine göre, % 33.7'si osteoporotikti. Kalça KMY değerlerine göre, sadece % 13'ü osteoporotik sınırlar içinde idi. Regresyon analizinde kalsiyum ve alkol tüketimi, sigara öyküsü, testosteron ve kolesterol düzeyleri kalça ve lomber kemik mineral yoğunluğunun anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Kemik kaybı ve kalsiyum, alkol tüketimi, testosteron ve kolesterol düzeyleri arasında negatif korelasyon bulundu. Sigara öyküsü ve osteoporoz arasında positif bir korelasyon saptandı. Sonuç: Sigara, Türk erkeklerinde kemik kaybının önemli nedenlerinden biridir. Biz tüm bu parametrelerin osteoporotik hastalarının tanı değerlendirmesi sırasında dikkate alınması gerektiğini önermekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.192
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi