User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 21
 Downloands 2
Erkeklerde Kemik Mineral Dansite Belirteçleri
2011
Journal:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Erkeklerin yaşlanmakla kemik yoğunluklarının azaldığı ve osteoporoz açısından risk altında oldukları iyi bilinmektedir. Erkeklerde osteoporoz için risk faktörleri halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı orta yaşlı Türk erkeklerinde kemik mineral yoğunluğu (KMY) belirleyicilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Yüz doksan üç, 35-65 yaş arasında erkek değerlendirilmiştir. Kemik yoğunlukları dual-enerji X-ray absorpsiyometri (DEXA) kullanılarak ölçüldü. Hastalar, yaş, boy, kilo, eğitim durumu, osteoporoza neden olabilecek malignansi, nörolojik, romatolojik hastalıklar gibi komorbidite ve kemik metabolizmasını etkileyen ilaçlar (antikonvülzanlar, diüretikler, tiroid hormonu, kortikosteroidler, heparin, varfarin, metotreksat ve siklosporin), sigara öyküsü, fiziksel aktivite ve kalsiyum alımını içeren bir anket kullanılarak görüşülmüştür. Bulgular: Lomber KMY değerlerine göre, % 33.7'si osteoporotikti. Kalça KMY değerlerine göre, sadece % 13'ü osteoporotik sınırlar içinde idi. Regresyon analizinde kalsiyum ve alkol tüketimi, sigara öyküsü, testosteron ve kolesterol düzeyleri kalça ve lomber kemik mineral yoğunluğunun anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Kemik kaybı ve kalsiyum, alkol tüketimi, testosteron ve kolesterol düzeyleri arasında negatif korelasyon bulundu. Sigara öyküsü ve osteoporoz arasında positif bir korelasyon saptandı. Sonuç: Sigara, Türk erkeklerinde kemik kaybının önemli nedenlerinden biridir. Biz tüm bu parametrelerin osteoporotik hastalarının tanı değerlendirmesi sırasında dikkate alınması gerektiğini önermekteyiz.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 643
Cite : 2.192
2023 Impact : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi