Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
The Effect of Functional Capacity Related Ergonomic Risk Factors on Quality of Life of People with Physical Disability
2020
Dergi:  
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

 Amaç: Bu çalışma fiziksel engelli kişilerin ergonomik risk faktörleri ve çalışma kapasitelerini belirlemek ve ilgili sorunların yaşam kalitesine etkisini ortaya çıkarmak amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 52 fiziksel engelli kişi ile gerçekleştirilmiştir. Olguların demografik özellikleri, tıbbi ve iş hikayeleri kaydedilmiştir. Ergonomik risk faktörleri analizi olarak Ovako Çalışma Postürleri Analizi Sistemi (OWAS), Rapid Upper Limb Assessment (RULA) ve Genel Ergonomik Risk Analizi Kontrol Listesi kullanılmış, J-TECH Çalışma kapasitesi değerlendirme ünitesinde kas gücü, çimdikleme gücü, kavrama gücü, kaldırma gücü değerlendirmesi yapılmıştır. SF-36 Sağlık Taraması ile yaşam kalitesi değerlendirilmiştir. Sonuçlar Spearman korelasyon testi ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Çalışmaya yaş ortalaması 37.15± 9.66 olan toplam 12 kadın ve 40 erkek dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan fiziksel engelli kişilerin çoğunluğunun yüksek riskli postürlerde çalışmakta olduğu, bunun da işle ilgili kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının oluşumunda risk olduğu belirlenmiştir. Yaşam kalitesi ile ilgili olarak SF-36 Sağlık Taraması Anketi ile karşılaştırıldığında, özellikle genel sağlık durumu algılaması ile birçok risk faktörü arasında ilişki olduğu belirlenmiştir (p< 0.05).  Ayrıca, genel sağlığın aslında fiziksel fonksiyon kadar sosyal fonksiyondan da etkilendiği belirlenmiştir. Yaşam kalitesinin algılanmasında parmak ucu kuvveti, kavrama kuvveti, kaldırma kuvveti ve üst ekstremite gücünün önemi de belirlenmiştir. Gerek ince motor fonksiyon gerekse kavrama gücü ve kaldırma gücü ile genel sağlık durumu algılaması arasında ilişki bulunmuştur (p< 0.05).   Çalışmamıza katılan kişilerin ince kavramaları ilgilendiren işlerde çalışmaları onların genel sağlık, fiziksel rol ve enerji/canlılık algılamalarını etkilemiş görülmektedir. Tartışma: Fiziksel engelli kişilerin çalışma sırasındaki verimliliklerinin ve memnuniyetlerinin artırılması yönünde çalışmalar yapmak ve çalışma kapasitesi ile ilgili risk faktörleri konusunda işverenlerin farkındalığının artırılması önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study was to investigate the ergonomic risk factors and the problems of functional capacity and their effect on quality of life of people with physical disability. Material and Method: 52 people with physical disability were assessed. Demographical properties, medical and working history have been obtained. Ergonomic risk factors have been analyzed with Ovako Working Posture Analysis System (OWAS), Rapid Upper Limb Assessment (RULA) and General Ergonomic Risk Analysis Checklist. Muscles strength, pinch strength, grip strength, lifting strength were measured at J-TECH computerized functional capacity assessment unit. Quality of life was assessed by SF-36 Health Survey. Results have been correlated by Spearman correlation test. Results: 12 women and 40 men included in the study whose average age is 37.15± 9.66.  Most of the participants have been found to work at high risk postures and this give rise to work-related musculoskeletal disorders. High risk at work areas has been observed to be related to some parameters of quality of life. When compared with quality of life which is investigated by SF-36 Health Survey, general health status perception is found to be related by many risk factors (p< 0.05). In addition to, general health perception is found to be affected by social function as much as physical function. The importance of pinch strength, grip strength, lifting strength and upper extremity strength in perception of quality of life has been shown. Relationship has been occurred between fine motor function and also lifting and grip strength and general health status perception (p< 0.05). The work of participants including fine motor movements has been found to affect the perception of general health, physical role and energy/ vitality. Conclusion: The results show that projects for increasing productivity and satisfaction of people with physical disability at work should be done and increasing awareness of the employers about functional capacity related ergonomic risk factors is important.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 109
Atıf : 104
2023 Impact/Etki : 0.103
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi