Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 10
FEN ÖĞRENMEYE YÖNELİK ÖĞRENCİ MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI VE BAZI PSİKOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI
2020
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada; fen öğrenmeye yönelik Öğrenci Motivasyon Ölçeği Türkçeye uyarlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 258 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında öncelikle veri toplama aracı için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Bu işlemi ölçek boyutlarının Step-Wise metodu ile değerlendirildiği çoklu regresyon analizi takip etmiştir. Son olarak veri toplama aracının sınıflama başarı yüzdesi belirleyebilmek için discriminant analizinden yararlanılmıştır. Her bir analiz için gerekli olan önsayıltılar gözden geçirilerek söz konusu analizlerin yapılabileceği görülmüştür. Bu amaçla çarpıklık, basıklık, multi-colinearity, Wilks Lambda, canonical correlation ve Chi-Square istatistikleri hesaplanmıştır. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin altı faktörden ve otuz maddeden oluştuğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizi Stepwise metoduna göre ise altı model üretilmiştir. Regresyon modelinde modeli en çok yordayan alt boyutun öğrenme çevresi benzetimi olduğu, bu boyutun toplam varyansın %62.8’ini açıkladığı belirlenmiştir. Araştırmada öğretmen adaylarının motivasyon değişkeni açısından bölümlerine göre sınıflanıp sınıflanamayacağı da araştırılmıştır.  Bu amaca yönelik olarak discriminant analizi yapılmıştır. Disciriminant analizi genel sınıflandırma başarı oranı 27.5%’tir.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research