Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
KRONİK HASTALIKLARDA ÖZ BAKIM YÖNETİMİ VE UYUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ
2020
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırma, kronik hastalıklarda öz bakım yönetimi ve uyumun değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma, Şubat- Mayıs 2018 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜSUVAM)’nde dahili ve cerrahi kliniklerinde tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, dahili ve cerrahi kliniklerinde yatan hastalar oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçim yöntemine gidilmeyip ilgili tarihlerde araştırma kriterlerini sağlayan 98 gönüllü hasta örnekleme dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan ve 25 sorudan oluşan ‘Tanımlayıcı Bilgi Formu’ ve ‘Kronik Hastalıklarda Bakım Yönetimi Ölçeği’ (KHÖBÖ) kullanılmıştır. Ölçekten alınabilecek minimum ve maksimum puanlar 35 ve 175’dir. Ölçekten alınan puan arttıkça hastaların öz-bakım yönetim gücünün arttığı şeklinde yorumlanmaktadır. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Science) 21.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların; %56,1’, 60 yaş ve üzeri, %62,2’si erkek, %84,7‘si evli olduğunu bildirmiştir. Hastaların %71,4’ü Diyabet tanısı ile takip edildiklerini, %46,9’u hastalık yılının 0-9 yıl arası olduğunu, %52’si düzenli sağlık kontrolüne gittiğini, %55,1’i diyete uymada güçlük yaşadığını, %63,3’ü ilaç kullanırken zorluk yaşamadığını bildirmiştir. Hastaların KHÖBÖ puan ortalamalarının 111,03±10,55 olduğu, öz koruma alt boyut ortalamasının 66,19±6,84 ve sosyal koruma alt boyutunun 44,83±7,14 olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hastaların öz bakım yönetiminin iyi düzeyde olduğu ancak bu alanın korunması ve daha da iyileştirilmesi için hemşirelik bakımında hasta ve bakım verici eğitiminin arttırılması gerektiği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Chronic Disease Management and Adaptation Assessment
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The research was conducted with the aim of self-care management and compliance assessment in chronic diseases. Method: This research was performed in a detective type in the internal and surgical clinics at the University of the Nine-May Health Application and Research Center (OMÜSUVAM) between February and May 2018. The universe of research has been formed by patients based in internal and surgical clinics. The study included 98 volunteer patient samples that did not go to the sample selection method and provided the research criteria in the relevant dates. The data collection tool was prepared by the researcher in accordance with the literature and consisted of 25 questions, and the "Determinating Information Form" and the "Conservation Management Scale in Chronic Diseases" (CEDAW) were used. The minimum and maximum scores to be obtained are 35 and 175. As the score taken from the scale increases, it is interpreted as the patient’s self-care management power increases. The SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program is based on the SPSS (Statistical Package for Social Science) program. The findings: 56.1 percent of the patients who participated in the study that they were married, 62.2 percent were men, and 84.7 percent were married. 71.4 percent of patients were diagnosed with diabetes, 46.9 percent that the year of the disease was between 0-9 years, 52 percent went to regular health checks, 55.1 percent had difficulty following the diet, and 63.3 percent that they had no difficulty taking the drug. The patient’s COPD score is 111,03±10,55, the self-protection sub-dimensional average is 66,19±6,84 and the social protection sub-dimensional average is 44,83±7,14. The result: it is recommended that the patient’s self-care management is at a good level but that the patient’s and the caregiver’s training in nursing should be increased in order to preserve and further improve this area.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 543
2023 Impact/Etki : 0.117
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi