Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 26
 İndirme 7
Kadınların Serviks Kanseri ve Taraması İle İlgili Sağlık İnançlarının Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, kadınların serviks kanseri ve taraması hakkındaki tutum ve davranışları ile ilgili sağlık inançlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif çalışmaya Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniği’ne Ocak – Mart 2019 tarihleri arasında başvuran ve çalışma kriterlerine uyan 360 kadın dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında ‘Rahim Ağzı Kanseri ve Pap smear Testi Sağlık İnanç Modeli Ölçeği’ ve ‘Hasta Bilgi Formu’ kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmadaki katılımcıların yaş ortalaması 42,54 ± 10,13 (min:20-maks:65)’tür. Katılımcıların %37,2’si (n=134) iç Pap smear testi yaptırmamış, bunların %35,1’i (n=47) ihtiyaç duymadığı ve şikayeti olmadığı için testi yaptırmadığını belirtmiştir. Katılımcıların %23,3 (n=84)’ünün ailesinde/ çevresinde serviks kanseri olduğu ve ailesinde/çevresinde serviks kanseri olan katılımcıların olmayanlara kıyasla Pap smear işlemi yaptırma oranlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0,017). Katılımcıların Rahim ağzı kanseri önemseme/ciddiyet (p=0,963), Rahim ağzı kanseri duyarlılık (p=0,897) ve Rahim ağzı kanseri sağlık motivasyonu (p=0,370) puanlarının Pap smear testini yaptırmama nedenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği görülürken Pap smear yarar/motivasyon ve Pap smear engeller puan ortalamalarının Pap smear testini yaptırmama nedenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (her iki p<0,001). Sonuç: Çalışmadaki katılımcıların serviks kanseri ve taraması hakkında bilgi düzeyi arttıkça olumlu sağlık davranışlarına yönelimlerinin de artış gösterdiği görülmüştür. Bu nedenle tarama testlerinin kullanımını arttırmak amaçlı eğitim etkinliklerinin düzenlenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The assessment of women's health beliefs related to cervical cancer and screening
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was conducted with the aim of evaluating health beliefs regarding women’s attitudes and behaviors regarding cervical cancer and screening. Tools and Methods: This prospective study included 360 women applying to the Düzce University Health Application and Research Center Family Medicine Clinic between January and March 2019 and meeting the working criteria. In the collection of data, the 'Rahim Oral Cancer and Pap Smoar Test Health Faith Model Scale' and 'Patient Information Form' were used. Results: The average age of the participants in the study is 42,54 ± 10,13 (min:20-max:65) 37.2% of participants (n=134) said they didn’t do the internal Pap smear test, and 35.1% (n=47) said they didn’t do the test because they didn’t need it and they didn’t make the test because they didn’t have any complaints. 23.3 percent of participants (n=84) were diagnosed with cervical cancer in their family/circumstances, and those who were not diagnosed with cervical cancer in their family/circumstances were more likely to receive Pap smear (p=0,017). The participants found not significant differences according to the reasons why they did the Pap smear test (p=0,963), the sensitivity of the Moth oral cancer (p=0,897) and the motivation for the health of the Moth oral cancer (p=0,370) while the Pap smear benefit/motivation and the Pap smear obstacles were statistically significant differences according to the reasons why they did the Pap smear test (both p<0,001). The result: As the level of knowledge about cervical cancer and screening of the participants in the study increased, they also showed an increase in their orientation towards positive health behaviors. Therefore, training activities to increase the use of screening tests should be organized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.591
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer