Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 7
Bazı Yeni Benzoksazol Türevlerinin Sentezi ve Antimikrobiyal ve Sitotoksik Aktivite Çalışmaları
2021
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Artan mikrobiyal enfeksiyon hastalıklara ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı hızla direnç gelişmesi nedeniyle yeni antimikrobiyal ilaçların geliştirilmesine acil ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca kanser tedavisinde kullanmak amacıyla sentezlenen bileşiklerin kanserli hücrelerde olduğu kadar normal hücrelerde de sitotoksik etki göstermesi ve yan etkilerinin fazla olması nedeniyle kullanımını sınırlı hale getirmektedir. Bu nedenle kanser tedavisi için geliştirilen ilaçların seçici olarak kanserli hücreler üzerinde etkili olması ve yan etkilerinin mümkün olduğunca azaltılması yönünde araştırmalar yoğun olarak devam etmektedir. Bu çalışma kapsamında 2'si orjinal olmayan 7 tane 2-(p-substitutedphenyl)-5-(2-substitutedacetamido) bileşiğinin 3 basamakta sentezi gerçekleştirildi, yapıları HRMS, 1H-NMR ve 13C-NMR spektrokpisi yöntemleri ile aydınlatıldı. 10 farklı mikroorganizma üzerinde antimikrobiyal etkileri değerlendirildi. Ayrıca MCF-7 ve A549 hüzre hatları üzerinde MTT metodu ile sitotoksik aktiviteleri araştırıldı. Çalışma sonucunda sentezlenen bileşiklerin 64-256 µg/mL arasında değişen MİK değerlerinde hem antibakteriyel hem de antifungal etkili oldukarı belirlenmiş ve bileşik 7'nin hem A549 hem de MCF-7 üzerinde önemli sitotoksik aktivitesi bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar yeni veya alternatif ilaç antimikrobiyal ve sitotoksik ajan geliştirmek için yapılan çalışmalara önemli bir katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Synthesis Of Some New Benzoxazole Derivatives and Antimicrobial and Cytotoxic Activity Studies
2021
Yazar:  
Özet:

There is an urgent need to develop new antimicrobial drugs due to the rapid development of resistance to increasing microbial infectious diseases and drugs used in their treatment. Also, the compounds synthesized for use in cancer treatment limit their use due to their cytotoxic effect on normal cells and cancerous cells, and their side effects are high. For this reason, researches continue to intensify the drugs developed for cancer treatment to be selectively effective on cancer cells and to reduce their side effects as much as possible. Within this study's scope, 7 compounds of 2-(p-substituted phenyl)-5-(2-substitutedacetamido) were synthesized in 3 steps, 2 of which were original, and their structures were illuminated by HRMS, 1H-NMR, and 13C-NMR spectroscopy methods. Antimicrobial effects on 10 different microorganisms were evaluated. In addition, cytotoxic activities were investigated on MCF-7 and A549 cell lines by the MTT method. As a result of the study, it was determined that the synthesized compounds were both antibacterial and antifungal at MIC values ranging from 64-256 µg/mL, and compound 7 had significant cytotoxic activity on both A549 and MCF-7. The results obtained will make an important contribution to the studies conducted to develop new or alternative antimicrobial and cytotoxic agents.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.577
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi