Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
KASTAMONU ARKEOLOJİ MÜZESİ’NDEN KYBELE FİGÜRİNİ
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

Tanrıça Kybele’nin kültü Paleolitik Çağ’ın Venüs olarak adlandırılan heykelciklerinden köklenerek Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağlar’ının ana tanrıça betimlerine değin uzanan ve Phryg egemenliği altında yeniden şekillenerek Roma Dönemi’nde daha etkili ve güçlü bir biçimde varlığını sürdüren evrensel bir külttür. Homerik Hymnos’ta tanrılar ile insanların anası olarak nitelendirilen Kybele, davulların ve kastanyetlerin sesinden, aslanların kükremeleri ve kurtların ulumalarından hoşlanan bir tanrıçadır.2 Antik Dönem boyunca vahşi yaşamla birlikte anılan ve “Ana” olarak kendisine tapınılan tanrıçanın birçok temsili bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Kastamonu Arkeoloji Müzesi’nde korunmaktadır. Söz konusu terrakotta figürin Paphlagonia bölgesindeki Kybele tapınımı için bir kanıt sunmaktadır. Ancak eserin bu araştırmadaki önemi tanrıçanın betim şeklidir. Tanrıça, dirsekten kırdığı sağ koluyla tahtın kolçağı üzerinde duran aslanın başına yaslanmakta ve eliyle başına dokunmaktadır. Kybele’nin bu tip betimleri Anadolu’da özellikle Bithynia ve Mysia bölgelerinde bulunmuştur. Kastamonu Kybelesi’nin buluntu yeri kesin olmamakla birlikte betim tipi sebebiyle önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Museum of Archaeology of Castamonu
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Özet:

The cult of the goddess Kybele is a universal cult that extends from the statues of the Paleolithic Age called Venus to the primary goddess of the Neolithic, Calcolithic and Tune Epochs, and is re-formed under the domination of Phryg and continues to exist in a more effective and strong manner in the Roman era. Kybele, called the mother of gods and people in Homeric Hymnos, is a goddess who loves the voice of the thumbs and castanyets, the lions' cuts and the wolves' nations.2 There are many representations of the goddess, mentioned along with wild life throughout the Ancient Age and worshipped her as "Mother". One of them is preserved in the Archaeological Museum of Kastamonu. This terracotta is a proof of the figure for the Kybele temple in the Paphlagonia area. But the importance of the work in this research is the image of the goddess. The goddess lay on the head of the lion, standing on the trumpet, with her right arm broken from the rear, and touching her head with her hand. This type of paintings of Kybele were found in Anatolia, especially in the regions of Bithynia and Mysia. The casting of Kastamonu Kybelesi's location is not certain, but it is important because of the type of painting.

Anahtar Kelimeler:

A Kybele Figurine From Kastamonu Archaeology Museum
2022
Dergi:  
AMİSOS
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








AMİSOS

Alan :   Filoloji; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 202
2023 Impact/Etki : 0.069
AMİSOS