Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Bir Üniversite Hastanesinde Psikiyatri Polikliniğine Başvuran Vajinismus Hastalarının Retrospektif Analizi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, vajinismus hastalarının sosyodemografik özelliklerini, altta yatan etyolojik faktörleri ve grup terapisinin, vajinismus tedavisine katkısını incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya, Aralık 2014 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine gelen ve vajinismus teşhisi konan 30 hasta dâhil edilmiştir. Bu hastalar, ortalama 5 kişilik gruplar şeklinde, vajinismus grup psikoterapisi alan hastalardan oluşturulmuştur. Hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek, sosyodemografik veriler elde edildi. İstatistiksel analiz için Windows uyumlu IBM SPSS 23.0 (Chicago, ABD) paket programı kullanıldı. Veriler, ortalama ± standart sapma (SD) olarak hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 23,1 ± 4,02 bulundu. Hastaların 8'i 20 yaş altı (% 26,7), 15'i 21-25 yaş (% 50), 7'si 26 yaş ve üzeri (% 23,3) idi. En genç hasta 17, en yaşlısı 31 yaşında idi. Sadece iki hastanın (% 6.7) çocuğu vardı. Hastaların tümü jinekolojik muayeneye gitmişlerdi (%100). Çalışmamızda dış merkezde vajinismus terapisi gören ve tedaviyi yarım bırakan 3 hasta bulunmaktadır (%10). Hastaların 18’i ilköğretim mezunu olup; ev hanımıydı (%60). Geriye kalan 12 hasta ise üniversite mezunu olup; bir iş yerinde çalışmaktaydı (%40). Çalışmamızdaki hastaların hepsi primer vajinismus olup; daha önce hiç penis penetrasyonu olmamıştı (%100). Çalışmamızda ek bir psikiyatrik hastalığı olan 4 kadın bulunmakta idi (%13,3). Hastaların üçünün eşinde cinsel işlev bozukluğu mevcuttu (%10). Çalışmamıza dâhil edilen hastaların ortalama evlilik süresi 8,8±9,3 ay olarak bulundu. Sonuç: Vajinismus evliliğin birçok yönünü etkileyebileceğinden, bu cinsel işlev bozukluğunun mümkün olduğu kadar erken tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Klinik gözlemlerimize göre, vajinismus grup psikoterapisi, bireysel psikoterapiye göre belirgin bir şekilde hem daha kolay hem de çok daha kısa sürede başarıya ulaşmıştır. Ayrıca zamanında teşhis ve etkin tedavi ile, %100’e yakın bir oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Analysis Of Vaginismus Patients Referred To Psychiatric Outpatient Clinic In A University Hospital
2019
Yazar:  
Özet:

Background: In this study, we have aimed to reveal the socio-demographic characteristics of vaginismus patients and to determine the underlying causes. In addition, we have also aimed to examine the contribution of group therapy to vaginismus treatment. Materials and Methods: The participants of this study consist of 30 patients who came to the outpatient psychiatry clinic of Harran University Medical Faculty between December 2014 and August 2016 and who were diagnosed with vaginismus. These patients were composed of patients who received vaginismus group psychotherapy in groups of 5 people on average. Patients' files were reviewed retrospectively and socio-demographic data were obtained.For statistical analysis, a Windows-compatible IBM SPSS 23.0 (Chicago, USA) package program was used. Dates were calculated as mean ± standard deviation (SD). Results: The mean age of the patients included in the study was found to be 23,1 ± 4,02. Eight of the patients were younger than 20 years (26.7%), 15 were between 21-25 years (50%), and 7 were 26 years or older (23.3%). The youngest patient was 17 and the oldest was 31 years old.  Only two patients had a child (6.7%). All patients underwent gynecological examination (100%). In our study, there were 3 patients (10%) who received vaginismus therapy in the external center and discontinued the treatment. Eighteen of the patients were primary school graduates; housewife (60%). The remaining 12 patients were university graduates; (40%). All of the patients in our study were primary vaginismus; never had penile penetration before (100%). In our study, there were 4 women with an additional psychiatric disease (13.3%). Three of the patients had sexual dysfunction in their husbands (10%). The mean marriage duration of the patients included in our study was 8.8 ± 9.3 months. Conclusion: Since vaginismus can affect many aspects of marriage, it is important to diagnose and treat this sexual dysfunction as early as possible. According to our clinical observations, vaginismus group psychotherapy has been significantly easier and faster than individual psychotherapy. If diagnosis and treatment are made in the time of vaginismus, we can help more patients to overcome this kind of disease.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 171
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi