Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Ergenlerin Boy ve Kilo Değerleri ve Bunlarla İlgili Algılarının Benlik Saygısı, Umutsuzluk ve Sosyal Anksiyete Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ergenlerin beden görünümlerindeki bir bozulma ya da buna dair algıları psikolojik sorunlarla ilgili olabilir. Bu çalışmada lise öğrencilerinin boy ve kilo değerleri ve bunlarla ilgili algılarının benlik saygısı, sosyal anksiyete ve umutsuzluk üzerine etkileri incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Ankara’daki 10 lisede 9-12. sınıflarda öğrenim gören 1.025 ergenin boy ve kilo gibi antropometrik ölçümleri yapıldı. Öğrencilerden Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği (ÇSAÖ) doldurmaları istendi. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrenciler beden kitle endeksi verilerine göre düşük kilolu, normal kilolu ve fazla kilolu-obez olarak üç gruba ayrıldı. BUÖ ve ÇSAÖ puanlarının düşük kilolu olanlarda ve kilolu-obez olanlarda normal kiloda olanlardan yüksek olma eğiliminde olduğu gözlenirken aradaki fark anlamlılık düzeyine ulaşmadı. Medyan ÇSAÖ puanları ise hem kızlarda hem de erkeklerde kısa boylu olanlarda normal boyda olanlardan yüksekti. Fazla kilolu olduğunu düşünen öğrencilerin medyan RBSÖ ve ÇSAÖ puanları normal kiloda olduğunu düşünenlerden istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Kısa boylu olduğunu düşünenlerin medyan RBSÖ ve ÇSAÖ puanları normal boyda olduğunu düşünenlerden yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, kısa boylu olan, boyunun kısa olduğunu düşünen ve kilolu olduğunu düşünen ergenlerin ruhsal bozukluk gelişmesi riski altında olduğunu düşündürmektedir. Bu ergen grubuna yönelik danışmanlık faaliyetleri ruhsal hastalıkların gelişmesini önleyebilir ya da ruhsal hastalık geliştirenler erken dönemde fark edilerek psikiyatrik yardım almaları sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

The size and weight values of adolescents and their related perceptions on self-esteem, disappointment and social anxiety
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: A disorder in the body appearance or perceptions of adolescents about it may be related to psychological problems. This study will study high school students’ height and weight values and their perceptions about them on the impact on self-respect, social anxiety and disappointment. Tools and Methods: Anthropometric measurements such as height and weight of 1,025 adolescents studying in 9-12 classes in 10 high schools in Ankara were made. Students were asked to fill in the Beck Desperation Scale, the Rosenberg Self-respect Scale, and the Social Anxiety Scale for Children. Results: Students who participated in the study were divided into three groups as low-weight, normal-weight and overweight-obesity according to body mass index data. It is noted that the score of the BSE and CSAO tends to be higher in those with low weight and those with weight-weight than those with normal weight, while the difference between them has not reached the level of meaning. The media CSAO scores were higher in both girls and boys in short-size than in normal-size. Students who thought they were overweight found the median RBSO and CSAO scores higher statistically than those who thought they were in normal pounds. Those who think they are short and the media RBSÖ and CSAÖ points are higher than those who think they are normal. The results of our study suggest that young adults who are short, who think they are short and who think they are heavy are at risk of developing mental disorders. Advisory activities to this adolescent group can prevent the development of mental illnesses or those who develop mental illnesses can be provided to receive psychiatric assistance by early detection.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 94
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi